Odličovací mléko – emulgace „za studena“

odličovací mléko,dukátek

Odličovací mléko

Dalším produktem, který si vyrobíme za pomoci Misha mixu  (návod na jeho výrobu naleznete zde), je odličovací mléko. Pojďme na to 🙂

 

Rozpis na cca 100 ml

68 ml vody (Evian, destilovaná, hydrolát)
4 g Misha mix
3 ml lecithinu
20 kapek cosgardu
0,15 g kyseliny citronové na dorovnání pH

10 kapek EO dle vaší volby

2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
100 ml lahvičku

 Do jedné misky si odměříme 3-5 ml caprilisu a lecithin a misku vložíme do vodní lázně. Lecithin se „rozpustí“ už při teplotě kolem 50°C.
Misku vyjmeme a promícháme,
přidáme zbytek olejů a promícháme.
Do druhé  misky odměříme glycerín, vodu, kastilské mýdlo a Misha mix.
Pořádně rozmícháme,
A za stálého míchání přilijeme olejovou fázi do vodní.
Přidáme esenciální olej (ono při těchto emulzích je v podstatě jedno, jestli ho dáme rovnou do oleje, nebo až ke konci 🙂 )
Pořádně rozmícháme, přidáme xanthanovou gumu a kyselinu citronovou. Kastilské mýdlo je totiž dost zásadité, proto je třeba upravit pH
A znovu pořádně rozmícháme. Pozor jen, ať si to nenapěníte 🙂
Nakonec přidáme konzervant.
Hotový odličovač má při tomto složení pH 6-6,5.
Odličovač přelijeme do lahvičky a označíme datum výroby.