Květáková polévka

kvetakova-polevka

Květáková polévka s pečenou cizrnou

Máme pro Vás recept na nutričně vyváženou květákovou polévku, která je krémová i bez smetany a díky výborné pečené cizrně je doplněna o bílkoviny. Ideální večeře na zimní období.

Vyvážená zeleninová polévka

Zeleninové krémové polévky jsou skvělá varianta teplé večeře. Zasytí, prohřejí a doplní potřebnou vlákninu a energii. Jsou však obvykle plné tuků díky smetaně, máslové jíšce či na másle smažených krutonů. Kromě zeleniny a tuku tak neobsahují žádné další nutričně důležité živiny, jako jsou bílkoviny a komplexní sacharidy. Doporučuji zahušťovat zeleninové polévky například bramborami, které díky vyšší mu obsahu škrobu polévku přirozeně zahustí a neobsahují žádné přidané tuky. Dále je třeba doplnit i bílkoviny, proto do polévky přidejte vejce, šunku, sýr nebo luštěniny. Květákovou polévku jsem připravila s dokřupava pečenou cizrnou, která rovněž slouží místo krutonů. Cizrnu jsem před pečením jen marinovala v uzené paprice, aby získala kouřovou příchuť a měla výraznější chuť k jemné květákové polévce. Stejně tak můžete marinovat ve sladké nebo pálivé paprice, česneku či jiném koření. Takto pečenou cizrnu můžete použít i jako zdravé slané zobání večer k televizi.

Květák posiluje v zimě imunitu

Květák má vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Je tak výborným zdrojem tohoto vitamínupodporující imunitu právě v zimního období. Květák má navíc protirakovinné a detoxikační účinkydíky obsahu sirných složek a má vysoký obsah draslíku, vápníku a vlákniny. Obsahuje také vitamín K na správnou srážlivost krve a mineralizaci kostí a fytosteroly, které snižují cholesterol v krvi.Růžičky i košťál se dají konzumovat tepelně i zasyrova ve všech možných podobách. 

RECEPT: KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S PEČENOU CIZRNOU

 

SUROVINY:

Květák 700 g
Olej olivový 30 g
Cibule 100 g
Česnek 10 g
Vývar zeleninový 1000 ml
Sůl 4 g
Pepř 2 g
Cizrna sterilovaná 250 g
Brambory 400 g
Paprika uzená mletá 5 g
Oříšek muškátový 1 g 

POSTUP:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 ° C a uděláme si marinádu na cizrnu. V misce smícháme polovinu oleje, lžičku uzené mleté papriky, polovinu soli a pepře. Cizrnu předem uvařenou nebo z plechovky slijeme a propláchneme v tekoucí vodě. Necháme chvíli oschnout a pak dáme do mísy s marinádou a necháme alespoň 15 minut marinovat. Mezitím si pokrájíme brambory, květák, cibuli a česnek na libovolné kousky. Cizrnu poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby péct na cca 30-40 minut do křupava. V hrnci si rozpálíme zbylou polovinu oleje a orestujeme nedříve cibuli s česnekem. Pak přidáme květák s brambory, chvíli restujeme a pak podlijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí cca 20 minut. Poté všechno důkladně rozmixujeme do hladka a dochutíme zbylou solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Polévku podáváme posypanou pečenou cizrnou.

Nutriční složení celkem:

  energie
1269 kcal  
  bílkoviny
32 g  
  sacharidy
134 g  
   z toho cukry
11 g  
  tuky
36 g  
   SFA
5 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
27 g  
  sodík
2 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – psycholog a nutriční poradce
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz