Řepové noky s kozím sýrem

noky

Řepové noky s kozím sýrem

Máme pro Vás další zdravý recept v podobě bezlepkových noků z červené řepy s kozím sýrem, ořechy a bazalkovým pestem, doplněné rukolovým salátem.

Řepové noky

Tradiční noky se vyrábí z brambor a pšeničné bílé mouky, kterou můžete nahradit zdravější alternativou v podobě celozrnné nebo špaldové. Pro bezlepkovou variantu jsem použila kukuřičnou jemnou mouku, která se skvěle hodí k bramborovému těstu. Do něj jsem přidalarozmixovanou pečenou řepu, která nokům dodá úžasnou příchuť a krásnou barvu. Noky jsem dochutila pouze bazalkovým pestem, ořechy a čerstvým kozím sýrem. Z důvodu přísných kritérií Vím, co jím neprošla větší porce sýru kvůli vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin, ale pro zachování bílkovin a dalších cenných látek doporučuji klidně porci navýšit. Pokud nemáte pesto, nahraďte olivovým panenským olejem a čerstvou bazalkou.

Kozí produkty

Produkty z kozího mléka mají svou specifickou chuť a vůni. Do vyváženého jídelníčku rozhodně také patří. Kozí produkty bývají o něco tučnější než kravské, ale za to jsou bohatší o bílkoviny, vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamín A. Mají také o něco málo nižší obsah laktózy a kyseliny listové. K dostání jsou nejčastěji kozí sýry čerstvé i vyzrálé, mléko či jogurty. Lze sehnat i kozí syrovátku, tvaroh a máslo. Konzumací kozích produktů podporujete svůj imunitní systém, nervovou soustavu i trávení.

RECEPT: ŘEPOVÉ NOKY S KOZÍM SÝREM

SUROVINY na 4 porce:

Noky:
Řepa červená 200 g
Brambory 400 g
Vejce 50 g
Sůl 4 g
Mouka kukuřičná hladká 250 g
Pesto bazalkové 40 g
Kozí sýr čerstvý 150 g
Ořechy vlašské 40 g
 
Rukolový salát:
Rukola 100 g
Řepa červená 250 g
Citrónová šťáva 5 g
Rajčata 150 g
 

POSTUP:

Nejdříve si v troubě na 180 ° C cca hodinu v alobalu upečeme i se slupkou řepu, kterou pak vychlazenou oloupeme a v mixéru rozmixujeme na hladké pyré. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce a ještě za tepla oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Nastrouhané brambory smícháme s řepovým pyré, osolíme a přidáme jedno celé vejce a postupně zapracujeme kukuřičnou mouku. Těsto by nemělo lepit, v případě potřeby přidejte ještě mouku. Těsto necháme v míse pod utěrkou na chvíli odležet a pak si z něj vytvoříme noky (můžeme použít jen lžičku nebo si z těsta vyválet válečky a ty nakrájet na menší kousky), které vhodíme do vroucí vody. Když vyplavou, necháme ještě pár sekund a pak vyndáme. Ještě za tepla noky smícháme v míse s pestem, aby se noky v pestu všechny obalily. Podáváme s kozím sýrem, opraženými (na sucho na pánvi nebo krátce v troubě) nalámanými vlašskými ořechy a salátem z rukoly, rajčat a syrové nebo pečené řepy pokapaným citrónovou šťávou.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
564 kcal  
  bílkoviny
15 g  
  sacharidy
86 g  
   z toho cukry
12 g  
  tuky
17 g  
   SFA
5 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
7 g  
  sodík
0,6 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz