Kedlubnové taštičky

kedlubnove-tasticky-04_240x160[1]

Kedlubnové taštičky

Sezóna kedluben je v plném proudu a my pro vás máme tip, jak využít celé kedlubny i s natí. Připravte si chutný a zdravý pokrm, který se hodí na cesty, piknik či do práce v podobě celozrnných taštiček plněných celou kedlubnou, sýrem feta a vlašskými ořechy.

Proč jíst kedlubnu i s natí

Kedlubna patří mezi košťálovou zeleninu a většinou konzumuje pouze hlízu této nutričně bohaté zeleniny.Listy mají však mnohonásobně více vitamínu C, vápníku a draslíku. Celkově je kedlubna také zdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitamínů skupiny B a betakarotenu. Významné zastoupení má i rozpustná a nerozpustná vláknina, která snižuje hladinu cholesterolu a působí pozitivně na zažívání. Kedlubna stejně jako ostatní košťálové zeleniny má antikarcinogenní účinky. Kedlubnu i s natí je ideální jíst syrovou, ale můžeme ji i tepelně upravit na všechny možné způsoby. Hlíza kedlubny chutná skvěle vařená, restovaná či zapékaná a listy například dušené jako špenát.

Celozrnné taštičky

Těsto na celozrnné taštičky připravuji z celozrnné mouky a tvarohu, který pokrmu dodá bílkoviny a těstu vláčnost. Aby byly taštičky jako pokrm nutričně vyvážené, doplňte zeleninovou náplň bílkovinou v podobě sýra. Ke kedlubně jsem zvolila sýr feta, ale stejně tak poslouží i klasický balkánský sýr, cottage cheese, kozí sýr nebo tofu. Bílkoviny také můžete nahradit luštěninami.Náplň před plněním vždy ochutnejte a v případě potřeby ještě dokořeňte. Ke kedlubně se skvěle hodí kmín, majoránka nebo čerstvé bylinky. Vlašské ořechy v náplni můžete také nahradit jinými ořechy nebo semínky nebo jimi taštičky posypat. Těsto můžete použít jak na slano (místo kedlubny použijte mladý špenát, strouhanou cuketu či mrkev), tak i na sladko (jakékoli lehce podušené ovoce, tvarohová či maková náplň). Slané taštičky výborně chutnají s vychlazeným kefírem nebo jogurtovým dipem.

RECEPT: KEDLUBNOVÉ TAŠTIČKY

SUROVINY na 4 porce:

tvaroh polotučný 250 g
mouka celozrnná pšeničná jemná 300 g
olej řepkový 60 g
vejce 50 g
sůl 4 g
pepř 2 g
kedlubna 300 g
kedlubnové listy 150 g
cibule 70 g
česnek 15 g
olej řepkový 10 g
sýr feta 120 g
citrónová šťáva 20 g
ořechy vlašské 20 g 

POSTUP:

Nedříve si připravíme těsto na taštičky. Smícháme tvaroh, olej, mouku, polovinu soli a žloutek avypracujeme těsto, které necháme na chvíli v lednici odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 ° C a připravíme si kedlubnovou náplň. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme nahrubo nastrouhanou oloupanou kedlubnu a nadrobno omyté a pokrájené listy kedlubny. Restujeme vše do měkka a na závěr přidáme lisovaný česnek, sůl a pepř. Zakápneme lžící citrónové šťávy a případně ještě dochutíme kořením či bylinkami dle chuti. Do vychladlé směsi přimícháme rozdrobený sýr a pokrájené vlašské ořechy. Těsto si vyválíme a nakrájíme na čtverce nebo kolečka. Do středu poklademe kedlubnovou náplň a přehneme okraje, které důkladně přitiskneme k sobě. Na závěr potřeme taštičky bílkem a dáme na plech vyložený pečícím papírem péct do trouby na cca 15-20 minut.

Nutriční složení 1 porce:

 energie
638,5 kcal
 bílkoviny
24,1 g
 sacharidy
59,6 g
   z toho cukry
7,8 g
 tuky
32,1 g
   SFA
7,9 g
   TFA
0 g
 vláknina
14,6 g
 sodík
0,8 g
 přidaný cukr
0 g 
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz
www.vimcojim.cz


Napsat komentář