Chia olej
Že jsou chia semínka superpotravinou víme už všichni, nebo skoro všichni. Vědí to ti co se zajímají o svoje stravování, zdraví a tělesnou rovnováhu. Ale co víme kromě toho, že je to superpotravina. Odkud přišla tahle malá černobílá semínka podobná máku? To se právě dnes dozvíte z našeho článku. Rychlá stravitelnost, nízký glykemický index a neutrální chuť je jejich největší předností.

Šalvěj hispánská (Salvia hispanica)
je bylina z čeledi hluchavkovitých, pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro jedlá semínka zvaná chia. Šalvěj hispánská je jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr, s bílými nebo fialovými květy.Rostlinu znali už staří Aztékové používali ji také jako platidlo. Mexický stát Chiapas dostal své jméno právě díky pěstování semínek chia. Pro starověké civilizace Jižní a Střední Ameriky semínka Chia (šalvěje hispánské) byla díky svému výjimečnému obsahu, základní potravinou a lékem v jednom. Konečně malá černobílá semínka dorazila do Evropy. Firma Fandler z Rakouska, jako první Evropě, z nich lisuje jemný, oříškově chutnající olej, který nám dodá spoustu vitamínů, antioxidantů, minerálů a cenných. omega-3 mastných kyselin
Záleží na správném vyvážení.
Esenciální mastné kyseliny jsou velmi důležité pro lidský organismus.Není ani tak důležité množství zkonzumovaných polynenasycených mastných kyselin, ale spíše poměr tzv omega-6 na omega-3 mastných kyselin. V případě chia se jedná o poměr 1:3 – což je stav optimální! Jsou to látky naprosto nezbytné pro lidský organismus. Pomáhají při tvorbě buněčných membrán, které by bez přítomnosti esenciálních mastných kyselin ztratily pružnost a schopnost vázat vodu.
Další důležitou vlastností je, že omega-3 působí PROTI zánětlivě a omega-6 PRO zánětlivě. Obě dvě jsou potřebné a důležité pro tělo. Omega – 6 např. potřebujeme proto, abychom když si způsobíme sebemenší zranění, naše tělo potřebuje, aby nám okolí začalo hnisat a byly vyplaveny látky, co do těla nepatří. Omega – 3 zase udržují tělo zdravé, a zbavují nás zánětů. Problémem je, že díky stravě nepřijímáme tyto kyseliny ve správném vyvážení, čímž je způsobeno, že se nám špatně hojí rány a vznikají zánětlivé procesy v našem těle. Přitom netušíme, že příčina může být tak prostá, jako je nedostatek omega-3.V neposlední řadě mají vliv při regulaci tělesné váhy. Jsou to tak zvané tuky zdravé.
Omega3 mastné kyseliny jsou považovány za zdravé a účinné v prevenci onemocnění srdce a cév.
Bezbarvý , alergenů prostý Chia olej svou přírodní jemnou chutí a vůní podtrhuje chuť široké škály přísad a jídel. Perfektně se hodí do lehké letní kuchyně, ovocných smoothies a müsli, na syrovou zeleninu, ale také do polévek a pomazánek. Fandler chia olej je 100% nejvhodnějším zdrojem omega- 3 pro vegetariány a obzvlášť vegany, protože jako jedinný z rostlinných olejů obsahuje ideální poměr omega-3 a omega-6!
Pro udržení správného poměru EMK může postačit jedna čajová lžička denně!!!
Ivana Pilátová
Obsah mastných kyselin (na 100g) v našem chia oleji
nasycené | 10,2 g |
mononenasycené | 7,8 g |
polynenasycené | 82,0 g |
z toho Omega – 6 | 19,2 g |
z toho Omega – 3 | 62,8 g |
http://kvalita-1a.cz/store/kuchynske-bio-oleje/nesmisene-odrudy/fandler-bio-chia-olej-100-ml