Bezlepková pizza z quinoy

quinoa-pizza

Bezlepková pizza z quinoy

Máte rádi pizzu? Vyzkoušejte tento jednoduchý a zdravý recept na bezlepkovou pizzu z quinoy. Tato pseudoobilovina má nejen úžasnou chuť, ale i vysoký obsah všech prospěšných živin. Skvěle zasytí a v kombinaci s rajčaty, mozzarellou a bazalkou je to opravdová delikatesa.

Proč quinoová pizza?

Rádi byste zaměnili bílou pšeničnou mouku na pizzu za bezlepkovou variantu? Quinoa je tou nejlepší volbou. Vyzkoušela jsem řadu různých obilovin na výrobu bezlepkové pizzy a quinoa dopadla nejlépe! Má oproti ostatními obilovinám vyšší podíl bílkovin a vlákniny a díky tomu nízký glykemický index. Déle nás proto zasytí a nerozkolísá hladinu krevního cukru tolik jako klasická pšeničná mouka. Quinoa navíc působí protizánětlivě a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Na těsto na pizzu quinou nevaříme, ale v suchém stavu jen namočíme do vody alespoň na 8 hodin a pak ji jen pořádně propláchneme, aby se zbavila své přirozené hořké chuti. Pokud nemáte doma formu na pizzu tak použijte klasickou dortovou formu, ale počítejte pak s tím, že pizza bude silnější (a bude možná potřebovat delší dobu pečení) nebo uberte na množství quinoy v receptu. Pizzu obložte dle své chuti např. mozzarellou, kvalitní šunkou či tuňákem a doplňte čerstvou či grilovanou zeleninou.

RECEPT: BEZLEPKOVÁ PIZZA Z QUINOY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny na 2 porce:

Quinoa v suchém stavu 210 g
kypřící prášek 2,5 g
Sůl 1 g
Provensálské koření 10 g
Rajčatová omáčka sugo 100 g
Bazalka 5 g
Rajčata 150 g
Mozzarella light 200 g
Olivy černé 25 g

 

POSTUP:

Quinou si nejdříve namočíme do studené vody ideálně přes noc nebo na 8 hodin dopředu. Předehřejeme si troubu na 190 ° C. Namočenou quinou scedíme a důkladně propláchneme. Nasypeme do mixéru a rozmixujeme společně s kypřícím práškem, solí, provensálským kořením a 50 ml vody. Formu na pizzu potřeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem, který rovněž lehce potřeme olejem. Těsto vlijeme do formy a pečeme z jedné strany 15 min a z druhé 5-10 min dozlatova. Pak už jen potřeme rajčatovou omáčkou a poklademe pokrájenými rajčaty, sýrem, olivami a natrhanou bazalkou. Dáme ještě zapéct na 5-10 minut do trouby.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
627 kcal  
  bílkoviny
37 g  
  sacharidy
77 g  
   z toho cukry
6 g  
  tuky
18 g  
   SFA
9 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
10 g  
  sodík
0,8 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz