Jarní bramborový salát

Recept: Jarní bramborový salát

Je pravý čas na pořádnou dávku jarní zeleniny! Rané brambory, chřest, ředkvičky…ideální kombinace na salát, který díky fazolím a mungo klíčkům má i potřebné a sytící bílkoviny.

Vyvážený salát

Aby pokrm byl vyvážený a obsahoval všechny potřebné živiny, je důležité myslet na zdroje všech tří základních živin – sacharidy, tuky i bílkoviny. Saláty, které obsahují pouze zeleninu nebo jsou v lepším případě doplněny např. těstovinou, kuskusem jsou stále neplnohodnotné, protože jim chybí bílkovina a tuk. Následkem takového obědu či večeře je brzký hlad po jídle či únava. Nezapomínejte proto vždy saláty doplnit i zdrojem bílkoviny – libové maso, šunka, sýr či luštěniny atuku – rostlinné oleje, semínka či ořechy. 

RECEPT: JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT

Suroviny na 1 porci:

brambory rané 200 g
chřest 100

gmungo klíčky 20g

nakládané červené fazole 120g

ředkvičky 100 gkopr nať 10g

olej olivový 10 g 

bílý vinný ocet 10g

med 5g

hořčice hrubozrnná 10 g

POSTUP:

Očištěné brambory povaříme do měkka ve vroucí vodě i se slupkou. Na posledních pár minut vložíme do vody k bramborům i chřest a krátce povaříme. Po vychladnutí zeleninu pokrájíme na osminky. Stejně tak i ředkvičky. Na zálivku smícháme hořčici, med, ocet, olivový olej a posekaný kopr. Smícháme zeleninu s fazolemi, klíčky a zálivkou.

Nutriční složení 1 porce:

energie 465 kcal
bílkovinysacharidy 20 g77 g
z toho cukry 11 g
tuky 11 g
SFA 1 g
TFA 0 g
vláknina 21 g
sodík 0 g
přidaný cukr 4 g

—————————————————————————————————

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš Martínez

www.vimcojim.cz


Jarní salát s vejcem

Salát i sladké bábovičky z červené řepy