Recepty: Kukuřičné řízky

rizecky-hranolky

Kukuřičné řízky s tymiánovými zeleninovými hranolky

Vyzkoušejte odlehčenou a zdravou verzi smaženého řízku s hranolky. Tyto řízky se pečou v troubě a obalují pouze v kukuřičné strouhance bez klasického trojobalu. Tymiánové zeleninové hranolky jsou ideální zimní přílohou, která v jedné porci obsahuje polovinou doporučovaného denního příjmu vlákniny.

Zdravější verze řízku a hranolek

Klasické smažené řízky a hranolky jsou zbytečně plné tuků a nepřispívají tak ani našemu zdraví, ani postavě. Tyto kuřecí řízky jsou pečené v troubě bez přidaného tuku a je proto důležité maso naložit do marinády z jogurtu, díky němuž zůstane kuřecí maso šťavnaté. Na obalení jsem použila mou oblíbenou kukuřičnou strouhanku, která je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná. Na tymiánové zeleninové hranolky použijte ideálně mrkev, celer a brambory, které stačí pokapat olivovým olejem a spolu s řízky upéct do křupava. Čerstvý tymián dodáhranolkům bylinkovou příchuť a organismu zase spoustu cenných látek.

RECEPT: KUKUŘIČNÉ ŘÍZKY S TYMIÁNOVÝMI ZELENINOVÝMI HRANOLKAMI

SUROVINY na 1 porci:

Kuřecí prsa 150 g
Jogurt bílý 50 g
Česnek 10 g
Sůl 0,5 g
Pepř 1 g
Citrónová šťáva 10 g
Strouhanka kukuřičná 30 g
Mrkev 150 g
Celer bulva 150 g
Brambory 150 g
Olej olivový 5 g
Tymián čerstvý 5 g

POSTUP: 

Nejdříve si uděláme marinádu z jogurtu, citrónové šťávy, pepře a drceného česneku. Kuřecí prsa omyjeme a pokrájené na kousky nebo v celku dáme do marinády a poté do lednice uležet ideálně přes noc. Pak je pouze obalíme v kukuřičné strouhance a dáme na plech vyloženým pečícím papírem. Zeleninu na hranolky nakrájíme na požadované tvary a v míse smícháme s olejem, solí a čerstvým tymiánem. Dáme na plech k řízkům a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 ° C cca 40 minut do křupava. Po 20 minutách řízky otočíme.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
433 kcal  
  bílkoviny
50 g  
  sacharidy
83 g  
   z toho cukry
8 g  
  tuky
6 g  
   SFA
1 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
15 g  
  sodík
1 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz