Je káva opravdu jedovatá? A jak se zbavit „kofeinizmu“

Je káva opravdu jedovatá? A jak se zbavit „kofeinizmu“

Únava, nepozornost, časté bolesti hlavy, podrážděnost a deprese. Máte potíže s některým z těchto symptomů? Pijete kávu? Pak je na čase přestat!

Možná to zní paradoxně, ale nápoj na povzbuzení jako je káva způsobuje únavu, vyčerpanost, stavy úzkosti, panický strach a mnoho dalších zdravotních potíží.

Patříte k lidem, kteří pijí často kávu? Nebo si kávu užíváte spíše příležitostně? Mnoho lidí pije kávu, Cappucchino, Latte Macchiato nebo espresso a většina z nich by tvrdila, že nejsou na kávě závislí, a že jim  kavá neškodí. Ale od kolika šálků přesně, začíná káva škodit?

Káva je často konzumována proti únavě, při poruchách trávení nebo ze společenských důvodů. Ale řekli byste, že právě káva způsobuje únavu, pocit vyčerpání a zácpu?
Káva působí dlouhodobě přesně opačně než je nám říkáno.

V tomto článku se dozvíte proč.

Pití kávy jako uměle vyvolaný stres

Káva obsahuje kofein. Kofein imituje hormon, který dává nadledvinkám signál, aby začaly produkovat adrenalin. Nadledvinky si “myslí”, že se blíží stresová situace, a že je od nich očekáván větší přísun adrenalinu.

Naše nadledvinky musí najednou vyplavit ty samé hormony jako ve vypjaté situaci (nebezpečí, boj) Naše svaly jsou napjaté, stoupají hodnoty krevního cukru, abychom měli více energie, srdeční puls stoupá a zrychluje se dechová frekvence. My ale sedíme poholdně v obýváku nebo v kanceláři. Ale naše tělo to neví a připravuje se na boj.

Adrenalin – probouzecí hormon

Stresový hormon adrenalin je zodpovědný za zvýšenou srdeční frekvenci, zvyšuje svalové napětí a uvádí nás do stavu, ve kterém jsme schopni bojovat o život nebo před nebezpečím utéci. Tento mechanizmus nám jako živočišnému druhu zajistil po dobu evoluce přežití. I když jsme dnes mnohem méně vystaveni opravdu nebezpečným situacím, produkují naše nadledvinky ve vypjatých situacích adrenalin. Ten doslova zaplaví náš nervový systém a my jsme připraveni k akci. Nejsme unaveni. Když ale následně k žádné akci nedojde, musí naše tělo adrenalin opět odbourat a to nás unaví. A tak začíná začarovaný kruh.

Kofein redukuje serotonin (neurotransmiteru štěstí a uvolněnosti)

Kofein zvyšuje hladinu noradrenalinu – hormonu, který stimuluje náš nervový systém – a redukuje tak hladinu serotoninu. To může způsobovat depresivní stavy.

Kofein v kávě zvyšuje srdeční frekvenci

Kofein stratuje take produkci norepinefrinu – dalšího stresového hormonu – který působí přímo na náš mozek a nervový systém. Epinefrin a norepinefrin jsou zodpovědné nejen za stupňování srdeční ferkvence a krevního tlaku, ale také v nás vytváří pocit, že se nacházíme ve stavu tísně.

Chronická otrava kofeinem

Pokud své tělo stále zpalvujeme kofeinem, je to jako bysme byli stále ve stavu pohotovosti a ve stresu. Tento stav můžeme klidně nazývat “kofeinizmus”. Následkem jsou stavy vyčerpání, strachu, extrémní náladovosti, nespavosti, podrážděnosti a deprese.

Káva jako droga

Jako následek dlouhotrvající konzumace kofeinu, tedy “kofeinizmu” se naše tělo dostává do stavu absolutní adrenální vyčerpanosti (vyčerpanost nadledvinek). To vede k celkové apatii, absolutní vyčerpanosti a samozřejmě k závislosti na kofeinu. Dále může dojít k vážnému poškození ledvin. Abstinenční příznaky se objevují již po 24 hodinách a mohou trvat až jeden týden.

“…ale já nejsem závislý na kávě!…”

Mnoho lidí tvrdí, že pijí tak málo kávy, že na ní nemohou být závislí. Je tomu ale opravdu tak? Kolik kávy přesně vede k závislosti? Nejjednodušší je to vyzkoušet. Zřekněte se alespoň na jeden celý den kávy a dalších zdrojů kofeinu (černý čaj, soft drinks obsahující kofein). Pokud budete mít bolesti hlavy, budete se cítit vyčerpaní nebo budete podráždění, pak můžete vycházet z toho, že jste na kofeinu závilí. A to se všemi již výše zmíněnými riziky.

Když se rozhodnete pro život bez kávy a bez kofeinu

Před dvěma lety jsem se rozhodl, že musím udělat něco se svou permanentní únavou a apatií vůči práci a úkolům, které jsem si předsevzal. Po hledání možných původů mého stavu jsem brzy narazil na problém kávy, kterou jsem v té době pil.

Po jejím vysazení jsem prožil opravdu obtížný týden. Byl jsem vyčerpaný, stále ospalý a nevrlý. Ale myslím, že se tato abstinence vyplatila. Za odměnu mám dnes více energie, když je potřeba jít do akce tak se velmi rychle vzchopím a mám i větší výdrž dotáhnout věci do konce. Nemyslím, že tyto pozitivní změny v mém životě plynou pouze z nepití kávy, ale její vyloučení z jídelníčku určitě přispělo ke všem změnám, které dnes ve svém životě vidím a jsem za ně vděčný.

Několik tipů k úspěšnému zvládnutí kofeinizmu.

1. duševně se připravte na nepříjemné stavy, které mohou trvat 1 až 2 týdny
2. přiberte do vaší stravy plnohodnotné rostlinné potraviny. Zelené smoothie je ideální.
3. dovolte svému tělu, aby si odpočinulo (dostatek spánku)
4. vysvětlete partnerovi/rodině co se s vámi děje
5. pijte dostatečné množství vyfiltrované vody (reverzní osmóza)
6. jděte do lesa!!!
Držím vám všem palce a dejte mi vědět jak jste abstinenci zvládli vy?

www.silaprozivot.com


 


Napsat komentář