Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky

Ingredience

  • 750 g brambor
  • 1 vejce
  • cca 250 g hladké nebo hrubé mouky (viz něco navíc)
  • sůl
  • 1 středně velká cibule, oloupaná
  • 1 sáček kysaného zelí

K podávání (nemusí být)

  • 1 středně velká cibule, oloupaná
  • sádlo k osmažení cibule
  • slanina, nejlépe anglická, podle chuti
    chlupaté knedlíky

    zdroj: www.apetitonline.cz

Postup při vaření

  1. brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžete je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.
  2. ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny; tu nebudete potřebovat . Brambory vložte do mísy, osolte, roz­klepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.
  3. šištičky opatrně sázejte namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou . Knedlíčky pak budou jeden jako druhý. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou; buďte ale opatrní. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen.
  4. Během vaření odšťouchněte knedlíčky vařečkou ode dna. Vařte je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti. Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku.
  5. V pekáčku knedlíčky rychle zasypte odkapaným, ale ne vyždímaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí (nebo její částí) a promíchejte. Díky tomu se knedlíčky nezbarví domodra a zůstanou krásně žluté. Pekáč můžete ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.
  6. Jako samostatné jídlo podávejte chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně ještě s vyškvařenými kostičkami slaniny, nejlépe anglické. Jsou výborné také jako příloha k pečenému masu . Pak už se ale obejdou bez doprovodu slaniny a stačí jich méně.
  7. Něco navíc
    Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější; jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, mívají ale větší sklon k rozváření.