Fazolové pirohy

Fazolové pirohy

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 biocibule, nakrájené na půlměsíčky
  • 3–4 stroužky biočesneku, nakrájené na plátky
  • 1 velká červená biopaprika, nakrájená na nudličky
  • biokoření: 2 lžičky drceného kmínu, 2 bobkové listy
  • 1 lžička mleté sladké papriky, 1⁄2 lžičky mletého chilli
  •  sůl a čerstvě mletý pepř
  •  1 konzerva loupaných rajčat
  •  2 lžíce rajského bioprotlaku
  •  1⁄2 mrkve, nastrouhané najemno
  •  400 g vařených červených fazolí (nebo 2 konzervy)
    Fazolové pirohy

    zdroj: www.apetitonline.cz

  •  2 lžičky biomajoránky
  •  500 g listového těsta
  •  1 žloutek z biovejce
  •  hrst loupaných sezamových či konopných biosemínek

Postup při vaření

  1. Rozehřejte v pánvi olej a asi pět minut na něm opékejte cibuli, česnek a červenou papriku. Pak přidejte koření, 2 lžičky soli a ještě chvilku míchejte; dávejte pozor, aby se nepřipálila sladká paprika.
  2. Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, protlak, mrkev a fazole. Přiklopené duste na mírném ohni 10–15 minut.
  3. Směs nechte vychladnout a vyjměte bobkový list. Podle chuti doslaďte (viz Něco navíc), dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Počítejte s tím, že náplň do pirohů musí být chuťově výrazná.
  4. Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na velké obdélníky (asi 13 x 15 cm). Rozdělte na ně náplň, přeložte a pevně stiskněte okraje. Potřete je žloutkem a posypte semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.

Něco navíc
– Do náplně můžete přidat sterilovanou kukuřici, uzené tofu či žampiony.
– Když vynecháte mrkev, náplň doslaďte lžící agáve či obilného sirupu.