Grilovaný pórek s oříškovou zálivkou
Ingredience:
- 20–24 malých pórků, oříznuté konce
- 85 g lískových oříšků, opražených
- 4 lžíce panenského olivového oleje + trochu navíc na grilování
- šťáva z 1/2 pomeranče
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžičky sherry octa (můžete nahradit jiným svým oblíbeným)
- mořská sůl
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup při vaření
1. Rozložte pórky do širokého kastrolu tak, aby byly maximálně ve dvou vrstvách na sobě. Zalijte je vroucí vodou; musí být ponořené. Přiklopte a vařte 4–6 minut skoro doměkka. Slijte, ihned zchlaďte ve studené vodě a znovu důkladně sceďte. Dejte je stranou až do doby podávání.
2. Na zálivku nasekejte ručně nebo v kuchyňském robotu nadrobno lískové oříšky; dávejte pozor, aby nebyly umleté až na moučku. Promíchejte je s olivovým olejem, citrusovými šťávami a octem. Osolte.
3. Před podáváním rozehřejte gril nebo grilovací pánev a pokapejte předvařené pórky trochou olivového oleje. Grilujte je minutu z každé strany, aby byly horké a trochu se na nich vypekly grilovací proužky. Rozdělte na talíře. Do oříškové zálivky vmíchejte nasekanou petrželku a rozdělte ji na pórky.