Grilovaný pórek s oříškovou zálivkou

Grilovaný pórek s oříškovou zálivkou

Ingredience:

  • 20–24 malých pórků, oříznuté konce
  • 85 g lískových oříšků, opražených
  • 4 lžíce panenského olivového oleje + trochu navíc na grilování
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžičky sherry octa (můžete nahradit jiným svým oblíbeným)
  • mořská sůl
  • 2 lžíce nasekané petrželky
    grilovany_porek-s-oriskovou-zalivkou[1]

    zdroj: www.recepty-zdarma.cz

Postup při vaření

1. Rozložte pórky do širokého kastrolu tak, aby byly maximálně ve dvou vrstvách na sobě. Zalijte je vroucí vodou; musí být ponořené. Přiklopte a vařte 4–6 minut skoro doměkka. Slijte, ihned zchlaďte ve studené vodě a znovu důkladně sceďte. Dejte je stranou až do doby podávání.

2. Na zálivku nasekejte ručně nebo v kuchyňském robotu nadrobno lískové oříšky; dávejte pozor, aby nebyly umleté až na moučku. Promíchejte je s olivovým olejem, citrusovými šťávami a octem. Osolte.

3. Před podáváním rozehřejte gril nebo grilovací pánev a pokapejte předvařené pórky trochou olivového oleje. Grilujte je minutu z každé strany, aby byly horké a trochu se na nich vypekly grilovací proužky. Rozdělte na talíře. Do oříškové zálivky vmíchejte nasekanou petrželku a rozdělte ji na pórky.