Paštika z kuřecích jater s likérovým vínem
Ingredience
- 500 g kuřecích jater
- 100 g másla
- 100 g nasekaného neuzeného špeku nebo prorostlé slaniny
- 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo najemno nasekaný
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- 5 lžic Pineau de Charentes nebo sherry (viz Něco navíc)
- snítky bylinek na ozdobu – rozmarýn, tymián nebo bobkový list
- opečená brioška nebo chléb s rozinkami a kyselé okurky k podávání
Postup při vaření
1. Játra propláchněte, odstraňte všechny krevní sraženiny a žilky. Osušte papírovou utěrkou. Na pánvi
zpěňte 25 g másla, vsypte slaninu nebo špek a opékejte dokřupava. Přidejte česnek, játra a tymián a restujte asi 5 minut, dokud nejsou játra rovnoměrně hnědá. Zvenku by měla být pěkně hnědá, zevnitř růžová a na dotyk měkká.
2. Přidejte alkohol, osolte a opepřete a nechte několik minut probublávat. Stáhněte z plamene. V mixéru rozmixujte dohladka a lžící přendejte do misky či sklenice. Povrch uhlaďte.
3. Zbylé máslo rozehřejte, na povrch paštiky naklaďte snítky bylinek
a zalijte rozpuštěným máslem. Nechte vychladnout a dejte ztuhnout do lednice.
4. Podávejte spolu s opečenou brioškou, miskou kyselých okurek a posypané trochou hrubé mořské soli.