Pečujte o své cévy jídlem

19.7.cevy600shutterstock_297965735_600x474[1]

Pečujte o své cévy jídlem

Cévy rozvádějí po celém těle krev. Jsou-li nemocné, jde o život. Je proto důležité pečovat o ně, aby byly co nejdéle v co nejlepší formě. Trpíme-li navíc vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu nebo jsme v rodině zaznamenali dokonce úmrtí před padesátkou na cévní mozkovou příhodu či infarkt, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, co dobrého pro své cévy můžeme udělat.

 

Zdroj: Pečujte o své cévy jídlem ze Shutterstock

Stěny cév a žil, aby zůstaly pevné a pružné, můžeme podpořit určitým druhem potravin a také správnou životosprávou, k níž patří i pravidelný pohyb. Prvním důležitým krokem je přestat kouřit, dále pak udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost, tedy v pásmu normy, což je do 25 BMI.„Přiměřená tělesná hmotnost je i prevencí cukrovky, přičemž nebezpečí cukrovky spočívá právě v urychlené ateroskleróze, kdy vysoká hladina krevního cukru ničí cévy,“ objasňuje dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.

Myslete na antioxidanty

Co tedy můžeme pro své cévy udělat? „Svědčí jim antioxidanty. Znamená to sníst denně především dostatek ovoce a zeleniny. Antioxidanty ale najdeme i v jiných potravinách, jako je čaj, především zelený, kvalitní káva i hořká čokoláda,“ doporučuje dietoložka.

Co se týká ovoce a zeleniny, je důležité jíst plody všech barev duhy. Každá barva totiž obsahuje jiné antioxidačně působící látky, oranžové druhy hlavně betakaroten, červené druhy zase anthokyany. Ovoce a zeleniny bychom měli sníst denně alespoň pět porcí, cca 600 gramů.

Pohanka a luštěniny

Cévám prospěšné látky najdeme i v dalších potravinách. V našem jídelníčku by například neměla chybět pohanka, která obsahuje rutin důležitý právě pro pevnost a pružnost cév. Nezbytný je také zinek, který je obsažen v luštěninách, zelí, kořenové zelenině, cibuli, bramborách, kukuřici či špenátu.

Céčko a éčko

Zanedbat bychom neměli ani dostatečný přísun vitamínu C. „Ten, kdo se nedokáže vzdát kouření, potřebuje vitamínu C mnohonásobně více než nekuřák. Nezbývá než jíst co nejvíce ovoce, zeleniny, pít třeba vodu s citrónem nebo zeleninové šťávy,“ radí Karolína Hlavatá. Antioxidačně působí i vitamín E z oříšků, semínek a rostlinných olejů.

Vybírejte správné tuky

Zásadní jsou pro zdravé cévy také tuky. „Zejména rybí tuk. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, působí protizánětlivě a proti nadměrnému srážení krve a vzniku krevních sraženin,“ vysvětluje dietoložka.

Naopak bychom se měli podle ní vyvarovat nasycených tuků, vyškrtnout z jídelníčku tučné uzeniny, tučné maso, omezit máslo, nepřejídat se zbytečně smetanovými a vysokotučnými mléčnými výrobky. Mimořádně negativně pak působí transmastné kyseliny. Vyskytují se především v oplatkách plněných krémy, v sušenkách s polevami. Nevhodné jsou z tohoto důvodu i polévané müsli tyčinky či zmrzliny s rostlinnými tuky, do nichž výrobci velmi často dávají palmový tuk.„Zaměřit bychom se naopak měli na více nasycené a mono nasycené tuky, což je středomořská strava. Jinými slovy hodně olivového oleje nebo u nás oleje řepkového,“ říká Karolína Hlavatá.

Vitamíny B a vláknina

Na cévy také dobře působí vitamín B6 a B12. Znamená to zařadit do jídelníčku libové maso, jelikož právě potraviny živočišného původu obsahují vitamín B12. Béčka se často nacházejí také v celozrnných obilovinách. Jejich konzumací vlastně získáme dvě pozitiva v jednom. A to jak vitamíny ze skupiny B, tak vlákninu, která rovněž cévy chrání. „Ve střevě na sebe naváže část cholesterolu, pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a regulovat tělesnou hmotnost,“ objasňuje dietoložka. Co se vlákniny týká, vhodná je i konzumace celozrnných těstovin či neloupané rýže.

Jezte sóju a výrobky z ní

Dalším pomocníkem v úsilí zachovat si zdravé cévy je sója a výrobky zní. Obsahuje fytoestrogeny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, a rostlinné bílkoviny. Ty najdeme také v luštěninách.

V jednoduchosti je síla

Cévám prospívají i docela obyčejné produkty jako je cibule, česnek, pórek, paprika nebo v naší kuchyni méně využívaný fenykl. Povzbuzují prokrvování a urychlují průtok krve cévami.

www.vimcojim.cz

Napsat komentář