Vlčí mák a jeho využítí v kosmetice -Makový extrakt

img_9897

Vlčí mák patří do čeledi Papaveraceae. Jedná se o planě rostoucí bylinu, která může dosáhnout více jak 50 cm výšky. Má vzpřímený stonek s jemnými chloupky. Jednoduché,  podlouhlé listy se objevují střídavě podél stonku, jsou přisedlé, zpeřené a zoubkované na okrajích. Květy mají intenzivní jasně červenou barvu. Mají tvar zvonu, jsou složené ze 4 tenkých plátků,  které jsou velmi křehké a rychle vadnou. Kvete  od pozdního jara do léta. Plodem je světle zelená kuželovitá tobolka s jakýmsi víkem na horní části, která obsahuje četná semena, následně unikající prasklinami ve víku.  img_9897

Mák je nenáročný na podmínky, snese i  suché půdy  chudé na organické látky, roste na náspech, poblíž pastvin, na okrajích silnic a polí. Miluje slunce.

Okvětní plátky obsahují především anthokyanidiny,  alkaloidy, sliz a  barviva.

TRADIČNÍ POUŽITÍ

Rostlina má díky vysokému obsahu slizů zvláčňující vlastnosti a dříve byla široce používána u plicních poruch. Červeného barviva se využívalo v různých lektvarech, kloktadlech a lihovinách. Jeho chuť je slizovitá a trochu hořká.

Na fyziologické úrovni, mák vykazuje mírný sedativní účinek na nervový systém a je užitečný pro zmírnění kašle (usnadňuje vykašlávání). Sedativní účinky nemají žádné významné vedlejší nebo toxické účinky, pokud jsou užívány v infuzi (čaji). Proto se také používá proti nespavosti. Lze ho využít proti bronchitidě, zmiňovanému dráždivému kašli v různých čajových směsích. Používá se i v sirupech, do nealkoholických nápojů. Semena se pražila a používala jako koření a v pekárnách.

Kosmetické vlastnosti

Aktivace činnost krevního oběhu a vazoprotektivní činnosti

Bohaté složení alkaloidů aktivuje vlastnosti obecného krevního oběhu. Tato

charakteristika byla prokázána ve studii, v níž byl vliv různých rostlinných alkaloidů hodnocen na myších (Wada, K., 1997). Po intravenózním podání alkaloidů, bylo pozorováno, že dochází ke zvýšení průtoku krve.

Působení papaverinu byl potvrzeno u pacientů s problémy s cirkulací krve,

po podání papaverinu došlo ke zvýšení  jejího průtoku (Bosmanský, K., 1985).

Na druhé straně, anthokyanidiny působí jako ochrana kožních vazů, neboť

stabilizují kolagenová vlákna tím, že vytvářejí vazby mezi polypeptidovými řetězci a snižují kapilární propustnost.

Z tohoto důvodu má makový extrakt velmi zajímavé kosmetické použití v produktech působících proti křečovým žilám a otokům a v produktech stimulující krevní oběh.

Antioxidační aktivita

anthokyanidiny jsou známé jako silné antioxidanty, jsou ještě aktivnější než vitaminy E, C a beta-karoten, které jsou základními antioxidanty. V dermatologii, bylo zjištěno, že tyto sloučeniny chrání a redukují oxidační stres způsobený dlouhodobému vystavení UV záření. Mimo jiné bylo potvrzeno, že anthokyanidiny vedou ke zvýšení antioxidační kapacity membrán, což potvrzuje, že jsou velmi prospěšné jako ochranná a antioxidační látka.

Makový extrakt je velmi užitečný v antioxidačních a fotoprotektivních  formulacích, stejně jako ve formulacích určených proti podráždění.

Aktivita anti-aging

Makové anthokyanidiny podporují syntézu kolagenu a mukopolysacharidů, hlavních složek pojivové tkáňové struktury, výrazně zpomalují jejich degeneraci způsobenou věkem. Anthokyanidiny přispívají k posílení a udržení kolagenu, což znamená, že se zlepšuje elasticita a funkce pokožky jako takové.

Některé makové alkaloidy, jako je papaverin, působí jako „uvolňovač“ svalů, proto je extrakt doporučován do anti-aging kosmetických výrobků, aby se zabránilo tvorbě mimických vrásek.

Zdroj – technické listy

Myslíte si jako já, že je vlčí mák úžasný?

S ohledem na vysoký obsah alkaloidů, které jsem chtěla z květů „vytáhnout“, zvolila jsem k maceraci tentokrát alkohol, přesněji řečeno ethanol naředěný na 40%. Do skleničky jsem vložila okvětní plátky, trošku zmáčkla a zalila 40% alkoholem. Nechala jsem macerovat 10 dní ve skříni při pokojové teplotě a poctivě každý den protřepala. Tohle je přefiltrovaný výsledek. Používá se 5 %.

 

Napsat komentář