Měsíčkovo šalvějový šampon

img_0173

Tento šampon se výborně doplňuje s měsíčkovo šalvějovou maskou na vlasy. Samozřejmě ho můžete používat i bez masky, ale spolu tvoří silnou dvojku 🙂

Rozpis na cca 200 mlimg_0173

60 g coco glucosidu
6 g mandlového tenzidu
6 g slunečnicového tenzidu
5 g coco siliconu
0,5 g xanthanové gumy (můžete i 1 g, záleží na požadované konzistenci)
1 g kyseliny citronové
8 g panthenolu
5 ml aloe extraktu
108 ml nálevu z měsíčku a šalvěje
40 kapek KEM E
20 kapek parfému Clean (je na každém, čím a zda si šampon ovoní)
Mimo to budeme potřebovat malou misku, kádinku nebo misku na míchání šamponu apod., metličku, váhu, vysokoprocentní líh na dezinfekci a 200 ml lahvičku s dávkovačem. Vše potřebné můžete koupit ZDE.
V malé mističce si rozptýlíme xanthanovou gumu v coco siliconu, který za stálého míchání vlijeme do nálevu (viz Měsičkovo šalvějová maska) s kyselinou citronovou. Směs pořádně rozmícháme. Xanthanová guma se mi rozptýlená v caprylisu nebo coco siliconu daleko snáze rozptyluje v tekutině a nedělá mi žmolky. Do směsi poté pomalu vmícháme coco glucosid a oba tenzidy.
Principiálně je jedno, jestli vodu vmícháme do tenzidů, nebo tenzidy do vody. Jenom je třeba to v této fázi míchat pomalu, aby se šampon zbytečně nenapěnil. Já jsem k míchání použila dispergační nástavec, proto šampon vypadá mléčně. Při míchání metličkou takto vypadat nebude, bude daleko více čirý, stejně jako je čirý s růžovým zabarvením druhý den po míchání nástavcem. Změříme pH, které mi vycházelo lehce pod 5, přidáme konzervant a přelijeme do lahvičky.
Volitelně můžeme přidat vonný nebo esenciální olej kvůli vůni.

Napsat komentář