Zdravé vaření je stále více v popředí zájmu českých hospodyněk a kuchařů. Jednou z oblíbených variant přípravy pokrmů je využívání venkovních grilů. Populární jsou hlavně v období od jara do podzimu, kdy venku panuje příznivé počasí a jsou ideálním prostředkem k přípravě lahodných jídel ve venkovním prostředí.
Na výběr je hned několik variant. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou rozdíly mezi vařením na grilu na uhlí a zařízením, které používá jako zdroj plyn.
Plynový gril nekouří
Plynové grily jsou ekologičtější. Během jejich používání totiž nevzniká takové množství zplodin, které následně unikají do ovzduší.
Tím, že plynový gril nekouří, je i daleko příjemnější pro samotného uživatele. Během manipulace s ním nenačichnete od kouře, nemusíte se ihned po práci převlékat. Nenadýcháte se zplodin. I jídlo je díky tomu většinou chutnější, má vyváženější chuť bez vůně uhlí.
Na plynu se lépe vaří
Plynový gril má tu výhodu, že jej snadno během pár vteřin uvedete do provozu. Modely na uhlí namísto toho musíte nejprve rozžehnout a počkat, až se v nich vytvoří dostatečné množství žhavých uhlíků, což může zabrat klidně i půl hodiny.
Výhodou plynových spotřebičů je i snazší regulace teploty, stačí pootočit knoflíkem a rázem snížíte či zvýšíte plamen dle potřeby. U grilů na uhlí je tato možnost omezenější.
Jak je to s cenou?
Je pravdou, že grily na uhlí jsou zpravidla levnější. Dráž pak ale vyjde jejich samotný provoz, protože uhlí na grilování není zrovna laciné a poměrně rychle se spotřebovává. Investice do plynového spotřebiče se tak v dlouhodobém horizontu vyplatí.
Pokud se rozhodnete pro nákup plynového grilu, doporučuji zvolit spíše kvalitnější varianty z nerezu. Lépe odolají působení vysokých teplot a déle vydrží. Kvalitní spotřebič vám bude sloužit minimálně 8 – 10 let. A to i v případě, že ho budete na přípravu jídel využívat často.