Bambucké a kakaové máslo

4696_5125-KAKAOVE-MASLO-NEPRAZENE-BIO-200G[1]

Bambucké a kakaové máslo

Mezi nejznámější  rostlinná másla bezesporu patří bambucké a kakaové.  Obě másla považuji za vlajkové lodi rostlinných másel a po pravdě řečeno mi nikdy nesmějí chybět.  

 

Bambucké máslo – karité 

Bambucké máslo se získává ze stromu „milovníku“, který roste v savanách západní Afriky. Plody jsou masité a vypadají jako malé avokádo. Jeho sladká a jedlá vláknina obsahuje ve svém středu semeno, jehož lisováním se získává bambucké máslo. 
Toto máslo je široce používáno po staletí v některých částech Afriky.  Složení jeho mastných kyselin mu propůjčuje neobvyklé hydratační a vyživující vlastnosti. Máslo navíc podporuje proces hojení, chrání proti UV záření, uklidňuje podrážděnou pokožku, regeneruje ji a zabraňuje vzniku sluneční alergie. 
Obnovuje rovněž lesk a krásu vlasů a do hloubky vyživuje celé vlasové vlákno. 
Používá se především pro
  • všechny typy pleti 
  • podrážděnou a poškozenou kůži (holení, voskování, laser …)
  • péči o rty a suché oblasti na obličeji a těle
  • péči o pokožku vystavenou slunečnímu záření nebo extrémním vlivům počasí
  • manikúru a velmi vhodné je pro péči o ruce všech, kdo je vystaven chemikáliím
  • barvené vlasý
  • roztřepené konečky
  • alternativa živočišného sádla pro výrobu mastí
Vhodné kombinace: 
  • s EO levandule, heřmánek na podrážděnou pokožku 
  • s měsíčkovým macerátem pro mastnou a citlivou pleť 
  • s ricinovým olejem a EO ylan – ylang  pro zkrášlení vlasů 

Kakaové máslo

Kakaovník je původem z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky.  Kakaové boby  jsou obsaženy v jeho plodech – luscích. Čerstvé boby nejsou cítit a jsou velmi trpké a hořké. Proto boby procházejí procesem kvašení, které jim dává typickou hnědou barvu a charakteristické aroma.  
Boby jsou následně odděleny od skořápky a v mlýnu se drtí na kakaovou pastu. Tato pasta se  následně lisuje, přičemž vzniká jak kakaový prášek, tak kakaové máslo.  Kakao bylo v minulosti považováno za „pokrm bohů“ u Mayů a Aztéků, kteří konzumovali nápoj s různým kořením, aby získali energie.  
Složení mastných kyselin v másle mu dává typickou hutnou strukturu, díky které je vhodný do balzámů, tuhých krémů nebo balzámům na rty.
Má regenerační účinky a zachovává přirozený hydro lipidový film a zabraňuje i dehydrataci vlasů.  
Používá se především pro
  • normální až suchou pleť 
  • hrubou a dehydratovanou pleť 
  • zralou pleť, do anti-aging krémů 
  • kudrnaté a suché vlasy 
  • na roztřepené konečky 

Vhodné kombinace

  • s OLS arganový, šípkový, brutnákový, pupalkový a EO, kadidlo, růže,  Ho – sho dřevo pro zralou pleť
  • S OLS olivový, mandlový, avokádový pro velmi suchou pokožku 
  • S EO ylang – ylang  pro zkrášlení vlasů 

1 thought on “Bambucké a kakaové máslo”

  1. Pingback: Čím si namazat pečivo? – dukatek.cz

Napsat komentář