Zimní pneumatiky, které poskytnou bezpečnou jízdu

zimní pneu

Dušičky už jsou za námi, a to je signál pro ty, kteří nepřezuli. Hazardují nejen s životem svým a druhých, ale i se svými penězi. Zákon definuje jasně období pro použití zimních pneu od 1. listopadu do posledního března. Samozřejmě zákonodárci mysleli i na nevyzpytatelnost počasí, takže v případě extrémně teplých dní v listopadu a březnu je možné vyjet na silnici na letních pneumatikách bez strachu z pokuty. To ovšem není případ letošního podzimu, takže kdo ještě nepřezul, může si dát stranou asi 2.000 Kč, taková je výše pokuty.

Jak vybrat zimní pneu?

Pneumatiky jednotlivých výrobců se od sebe mohou diametrálně lišit nejen cenou. V zásadě je nutné zodpovědět si otázku, jak a kde budete v zimě jezdit. Universálním obutím pro osobní automobily a SUV je Continental WinterContact TS 850 P. Dezén těchto zimních pneumatik vás nezklame za žádného počasí. Ve městě si poradí se sněhovou břečkou, na horách vás proveze komfortně sněhovou závějí, na ledě se chová velmi obratně a stabilně. Pozitivní je i nízký valivý odpor, který snižuje spotřebu paliva.

Pro převážně městské řidiče doporučuji zimní pneumatiky Barum Polaris 3. Výrobce exceluje vysokým brzdným výkonem a je ekonomický. Disponuje nízkým opotřebením, dlouhým kilometrovým nájezdem a nízkým valivým odporem. Samozřejmě na nich můžete bez obav vyjet i na hory. Městským řidičům Barum doporučuji především z ekonomického hlediska.

Bezpečná jízda je ve vašich rukou

V podstatě je důležité, aby měly zimní pneu dobré hodnocení na suchu, sněhu, mokru i ledu. Jedině tak docílíte zcela bezpečné stabilní jízdy za nepříznivého počasí. Proto není zcela doporučována tzv. celoroční pneumatika. Struktura dezénu vás může ohrozit v létě i v zimě. Navíc většina z nich se druhé zimy ani nedožije. Vhodné jsou celoroční pneu opravdu jen pro sváteční řidiče. Bezpečnou cestu vám zajistí kvalitní pneumatiky a taky přizpůsobení vaší jízdy ke stavu vozovky. Nepřeceňujte své schopnosti a během zimního období jezděte takovou rychlosti, ve které jste schopni zvládnout smyk.

Napsat komentář