Zázračná přeslička

FT_trombone_Extrait-plante_Prele-bio-poudre[1]

Zázračná přeslička

je mnohými vnímána pouze jako protivný plevel, který se velmi špatně odstraňuje ze zahrádek. Málokdo ale ví, že se jedná o malý poklad a to doslova a do písmene. Přeslička obsahuje poměrně velké množství lipidů a stopových prvků, které pomáhají vyživovat pokožku. Obsahuje velké množství stahujících látek a antioxidantů, které napomáhají čistit a tonizovat pokožku. Obsahuje velké množství křemíku, který má příznivý vliv na naše zdraví a stav pokožky, kterou zpevňuje. Látky obsažené v přesličce napomáhají stimulovat syntézu kolagenu,  který je důležitý pro udržení pleti bez vrásek a pro rychlejší regeneraci (urychluje proces hojení).
 

V kosmetice je známa zejména ve vlasových produktech, protože harmonizuje pokožku na hlavě (lupy) a zabraňuje předčasnému vypadávání vlasů. V pleťových produktech je jejích vlastností využíváno pro zpevnění a tonizaci pokožky.
Vnitřně (čaje a přidání do salátů) se využívá pro svou schopnost mineralizace, účinně bojuje proti revmatismu, kloubním problémům, zmírňuje problémy s močovým měchýřem a podporuje hojení zlomenin. Může být využívána zevně prostřednictvím obkladů, které se používají k podpoře hojení kožních problémů.
Využití – vlasy a nehty
  • stimuluje pokožku vlasů, aktivuje krevní oběh a podporuje růst vlasů – lze ji využít do masek s jílem (pasta se vetře do vlasů a nechá 15 minut působit, poté se opláchněte a běžně umyje)
  • díky svému vysokému obsah oxidu křemičitého zabraňuje předčasnému vypadání vlasů – využijte infuzi nebo odvar k oplachům vlasů
  • pomáhá čistit pokožku hlavy a redukovat produkci mazu – je ideální pro velmi se mastící vlasy
  • oxid křemičitý zpevňuje nehty  a zabraňuje tvorbě bílých skvrn na nehtech – koupel rukou v zchladlém odvaru, popřípadě využijte infuzi do svých krémů na ruce
Využití – pleť
    • díky obsahu antioxidantů účinně chrání pokožku před volnými radikály – začleňte infuzi do vodní fáze svých krémů
    • třísloviny a saponiny obsažené v přesličce napomáhají regulovat produkci mazu, čistí pokožku a to do hloubky pórů
    • přeslička je 
    •  bohatá na křemík, který se podílí na tvorbě kolagenu, který tvoří nosnou tkáň pleti, podporuje pružnost a pevnost tkáně a dokáže v horních vrstvách kůže zadržovat vodu – napomáhá tak hydratovat pokožku
    • léči drobná poranění, podráždění nebo záněty kůže
    • můžete ji použít do pleťových tonik, masek, krémů apod.
Upozornění – přesličku by neměly používat těhotné ženy a malé děti, dále by jste ji neměli používat, pokud máte problémy s ledvinami či vysokým krevním tlakem.
Zdroj:
Forevergreen.eu / non-class /-rush-je-v-force 
http://www.guide-phytosante.org/veinotoniques-articulations/prele
www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2259.pdf
 
http://soignez-vous.com/2008/03/25/la-prele-la-reine-des-medecines-naturelles. 
fytoterapie, Zvláštní vydání č. 14 Rebel-Health

 

Napsat komentář