Problémy s pohybovým aparátem má v ČR více jak 10 % populace

Totální endoprotéza kyčelního kloubu

V současné době se onemocnění pohybového aparátu týká přibližně dvanácti procent české populace, ale naštěstí moderní medicína je už natolik vepředu, že dokáže poškozené a nefunkční klouby vyměnit a nahradit. Právě totální endoprotéza vám pomůže dostat se od palčivé bolesti lokte, ramene, kyčle anebo kolene. V následujících řádcích si o zákroku, jemuž se odborně říká totální endoprotéza, prozradíme více informací, které byste měli vědět ještě před tím, než ho podstoupíte.

Potíže s pohybovým ústrojím, které doprovází nepříjemné bolesti, trápí většinou starší lidi, nicméně mnohdy se najdou i mladší jedinci, u nichž je onemocnění pohybového aparátu způsobeno příliš vysokou aktivitou. Ohroženou skupinou jsou tedy i sportovci. Totální endoprotéza naštěstí dokáže poškozené klouby zcela nahradit.

Totální endoprotéza kyčelního kloubu

Pravděpodobně vás ani nepřekvapí, že totální endoprotéza se nejčastěji provádí u kyčelního kloubu, neboť se jedná o poměrně zatěžovaný kloub. Jeho rychlejší opotřebení způsobuje například i nadváha. Pokud tedy chcete zákroku totální endoprotézy předcházet, doporučujeme dodržovat zdravý životní styl.

V České republice se totální endoprotéza provádí poměrně často, přičemž za rok je průměrně implantováno osm tisíc kloubních náhrad.

Materiály jsou opravdu kvalitní

Vývoj v medicíně jde neustále kupředu, a tak se přestaly používat ne příliš kvalitní materiály. Kloubní náhrady jsou dnes úplně jiné než před pěti lety. Pyšní se například delší životností. Totální endoprotéza vám uleví od bolesti, ale většinou ji lékař doporučuje až po vyčerpání konzervativní léčby léky a rehabilitacemi.

Totální endoprotéza se provádí především u pacientů s artrózou vyššího stupně, revmatoidní artritidou, nádorovým postižením kostí anebo vrozenou vadou. Přestože budí v mnoha lidech strach, nemusíte se ničeho bát. I když se jedná o radikálnější proces, který s sebou nese poměrně dlouhou pooperační rehabilitaci, totální endoprotéza vrátí vám opět bezbolestný pohyb.

Napsat komentář