Co je totální endoprotéza kolene? A jak probíhá?

totální endoprotéza kolene

V současné době moderní technologie zasahují do všech oblastí života, dokonce i do natolik specifické, jako je medicína. Zdokonalují se přístroje, i samotné postupy operací. Výrazného pokroku se dočkaly transplantace, přičemž s dnešními pomůckami dokážou šikovní doktoři transplantovat i pro život důležité orgány, jako je srdce. V následujících řádcích se však nebudeme zaměřovat na transplantace, ale podíváme se na totální endoprotézu kolenního kloubu.

V laické řeči endoprotéza kolene znamená, že dojde k náhradě buď celého kolenního kloubu, nebo jeho části jiným materiálem. Zákrok by měl obnovit anatomickou osu dolní končetiny, odstranit palčivou bolest a zajistit stabilitu a lepší funkci kloubu.

Kolenní kloub

Pokud dojde u kolenního kloubu k výraznému opotřebení, dostaví se neustupující nepříjemná bolest, kvůli které mnohdy člověk nemůže s nohou ani hýbat. Doktoři v takovém případě přistupují k operaci, po níž pocítí pacient úlevu. Endoprotéza kolene člověka vrátí zpět do aktivního života.

Kolenní kloub je jeden z nejsložitějších v lidském těle. Čím vyšší je tělesná hmotnost, tím vyšší je jeho zatížení, a tím rychleji se opotřebovává. Velice často na bolesti kolenního kloubu trpí sportovci, ale také lidé nosící často břemena.

Náhrada kolenního kloubu

Jakmile se řekne endoprotéza kolene, spousta z vás si zřejmě představí nepříjemnou operaci a dlouho rekonvalescenci. Dívat byste se měli na zákrok spíše z té pozitivnější stránky. Endoprotéza kolene odstraní obrovské bolesti, které vás trápí například i při chůzi do schodů. Pokud nepomůže fyzioterapie, případně přístrojové a manuální lymfodrenáže, zřejmě se operaci nevyhnete.

Endoprotéza kolene se doporučuje zejména lidem s pokročilou gonartózou anebo revmatoidní artritidou.

Napsat komentář