Canihua aneb superpotravina z Peru

canihua, canihuaco

Pojem superpotravina určitě znáte. Jedná se o potraviny, které mají vysoký obsah prospěšných látek, mezi něž patří minerály a vitamíny. Víte ale, co všechno mezi superpotraviny patří? Velká část z nich v ČR není příliš známá. Přitom se dají tak krásně zařadit do stravy a nejsou ani příliš drahé.

Jednou z méně známých superpotravin je například canihua nebo cañihua. Může trochu připomínat quinou, také se konzumují její zrna. Na rozdíl od quinoi je však snadnější na přípravu, jelikož neobsahuje saponiny, které se musí odstranit proplachováním ve vodě.

Čím je canihua tak unikátní?

Canihua obsahuje velké množství bílkovin, esenciální aminokyseliny, izoleucin pro obnovu a regeneraci svalů, tryptofan s uklidňujícími účinky či methionin pro snížení cholesterolu. V zrnkách se nachází rovněž komplex vitamínů B, E, kyselina listová, draslík, vápník, zinek, fosfor, železo a vláknina. Díky tomu všemu vám pomohou v boji proti cukrovce, anémii, ateroskleróze, hypertenzi či vysoké hladině cholesterolu.

Velkým plusem je, že se hodí do jídelníčku vegetariánů, veganů, vrcholových sportovců, dětí, seniorů, a dokonce osob trpících celiakií. Je totiž bezlepková. A v jaké podobě se vůbec konzumují?

Cestu do vašeho jídelníčku si najde snadno

Canihua se vaří asi 15-20 minut podobně jako rýže. Na 1 díl zrnek padnou 2 díly vody, zrna během vaření vypouští drobné křupavé ocásky, toho se nelekejte. Zrnka jsou velmi chutná, mají lehce nasládlou oříškovou chuť. Dají se použít jako příloha, na rýžový nákyp, smíchaná s ovocem, ale využívají se rovněž do těsta! Například v Peru, které je domovinou této superpotraviny, slouží canihua třeba k přípravě sušenek. Dělají z ní také sladký nápoj se skořicí a hřebíčkem.

Fantazii se meze prostě a jednoduše nekladou. Dá se přidat do sladkých kaší, koláčů, energetických tyčinek, salátů apod. Jak ji do svého jídelníčku zařadíte vy? Canihua zrnka zakoupíte v prodejnách a e-shopech se zdravou výživou.

Napsat komentář