Borůvkový koláč s ricottovým sýrem
Kombinace borůvek, čerstvého sýra ricotty, mandlí a vanilky vykouzlí dohromady úžasný letní koláč, který je bez mouky a cukru, plný bílkovin a vitamínů. Vyzkoušejte tento lehký a zdravý dezert, který získal naši certifikaci.
Borůvkové bohatství
Borůvky se právem řadí mezi nejzdravější plody přírody. Jsou velmi bohaté na vitamín C, A, E, vitamíny skupiny B a hlavně na antioxidanty, které brání působení škodlivým volným radikálům na organismus. Borůvky obsahují iminerály jako je hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Mají antibakteriální, dezinfekční a močopudné účinky. Zlepšují ostrost zraku, chrání a regenerují sliznice, posilují naše cévy a krevní oběh. Také pomáhají čistit krev, odvodňovat organismus a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Celkově posilují imunitní systém. Nejen plody, ale i odvar z listí má léčivé účinky. Například při průjmech, zánětech močových cest nebo menstruačních bolestech. Určitě letos nevynechejte příležitost konzumace čerstvých borůvek, nebo v podobě džemu, borůvkových knedlíků či koláčů.Skvěle se také hodí do ovocných a zeleninových šťáv či smoothie. Borůvky nejlépe snězte ihned, ale můžete je i zavařit či zamrazit.
Koláč bez mouky a cukru
I bez mouky a cukru se dá vyrobit ovocný koláč. Mouku jsem v tomto případě nahradila mletými mandlemi a cukr agávovým sirupem. Mandle jsem před mletím opražila na sucho na pánvi, aby tak ještě více vynikla ořechová chuť. Mandle jsou bohaté na zdravé nenasycené tuky a skvěle drží koláč pohromadě a díky ricottě je koláč úžasně vláčný a plný bílkovin. Vše dochucené voňavou čerstvou vanilkou a citrónovou šťávou pro osvěžení.
RECEPT: BORŮVKOVO RICOTTOVO KOLÁČ BEZ MOUKY A CUKRU
SUROVINY:
ricotta nízkotučná 400 g mandle loupané 100 g vejce 2 ks 100 g vanilka lusk 1 ks 5 g agávový sirup 100 g citrónová šťáva 10 g borůvky 200 g olej řepkový 40 g kypřící prášek 5 g sůl špetka 2 gPOSTUP:
Předehřejeme si troubu na 170 ° C a menší pečící formu na koláč vyložíme pečícím papírem. Mandle vsypeme na rozehřátou pánev a na sucho krátce opražíme. Pak necháme vychladnout a následně rozmixujeme úplně najemno. V míse smícháme žloutky, dužinu z vanilkového lusku (lusk podélně nařízneme a vydlabeme vnitřek), ricottu, agávový sirup, citrónovou šťávu a olej a důkladně promícháme. Na závěr zamícháme mleté mandle, lžičku kypřícího prášku a špetku soli. Bílky vyšleháme zvlášť na tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta. Většinu borůvek zamícháme do těsta a necháme si menší část na ozdobení. Těsto vlijeme do formy a poklademe zbylými borůvkami. Dáme péct do trouby na cca 30-40 min.
Nutriční složení celkem:
energie | 2120,5 kcal |
bílkoviny | 83, 9 g |
sacharidy | 139,7 g |
z toho cukry | 72,3 g |
tuky | 137,7 g |
SFA | 30,3 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 18,1 g |
sodík | 1,971 g |
přidaný cukr | 66,1 g |
Pingback: Škubánky s mákem a ricottou – dukatek.cz
Pingback: Jarní (re)barborkový koláč – dukatek.cz