Chia rybízová marmeláda
Zavařování ovoce je v plném letním proudu. Vyzkoušejte netradiční zdravější verzi marmelády bez cukru a želírovacích přípravků. Gelovitou konzistenci obstarají super zdravá chia semínka a kyselejší ovoce je doslazeno agávovým sirupem.
Zdravé marmelády
Co rodina, to oblíbený recept na domácí marmeládu.Ovoce je však přirozeně sladké a často nepotřebuje tolik přidaného cukru, které se obvykle u výroby marmelád používá. Já přidávám ke kyselejšímu ovociagávový sirup nebo med, ale některé sladší kousky nechávám klidně bez slazení. Množství přidaného sladidla záleží na vašich chuťových preferencí a také zralosti ovoce. Čím je ovoce zralejší, tím je sladší a o to méně přidaného doslazení potřebuje. Sladkou chuť také vytáhne a zvýrazní přidání špetky soli do marmelády. Gelovitou konzistenci získáte použitím chia semínek nebo také mořské řasy agaru. Na výrobu chia marmelády jsem letos zvolila červený rybíz, ale můžete použít i jakékoli jiné ovoce. Jedinou nevýhodou této marmelády je, že nevydrží až do zimy, ale jen několik týdnů v lednici.
Chia semínka nejen do marmelády
Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské. Nemají žádnou specifickou chuť, za to jsou přímo nabité zdraví prospěšnými látkami. Díky svým hydrofilním vlastnostem v kontaktu s tekutinou zgelovatí a pokrm tak přirozeně zahustí. Můžete použít tedy nejen na výrobu marmelády, ale přidávat do jogurtu, smoothie, pudinkových dezertů, na výrobu pečiva, i do salátů, apod. Chia semínka obsahují vysoký podíl vápníku, železa, zinku, draslíku, hořčíku a fosforu. Jsou rovněž vynikajícím zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a vlákniny. Z vitamínů obsahují převážně vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Jsou i zdrojem kvalitních proteinů a antioxidantů.
RECEPT: CHIA RYBÍZOVÁ MARMELÁDA
SUROVINY:
rybíz červený 500 g
agávový sirup 100 g
citrónová šťáva 10 g
chia semena 40 g
sůl 2 g
POSTUP:
Omytý rybíz dáme do hrnce a pod pokličkou přivedeme k varu. Pak pokličku odklopíme, zakápneme citrónovou šťávou a přidáme špetku soli. Na mírném ohni vaříme za občasného míchání do změknutí a redukce přebytečné tekutiny. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, tak jí lžící odebereme. Na závěr přidáme chia semínka a necháme ještě chvíli provařit. Po odstavení přidáme agávový sirup, ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme. Na zkoušení konzistence marmelády si dáme do mrazáku na chvíli malý talířek, na který pak kápnete trochu marmelády a měla by pomalu stékat. Pokud je marmeláda ještě příliš řídká, tak ještě povaříme a zredukujme tekutinu. Poté ihned marmeládu nalijeme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Necháme chvíli stát, dokud marmeláda nevychladne. Pak sklenici překlopíme zpět a uložíme do lednice.
Nutriční složení:
energie | 774,5 kcal |
bílkoviny | 13,3 g |
sacharidy | 162,4 g |
z toho cukry | 109,2 g |
tuky | 13,3 g |
SFA | 1,3 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 35,1 g |
sodík | 0,783 g |
přidaný cukr | 74 g |