Jehněčí špízy s domácí plackou a jogurtovým dipem
Inspirujte se naším zdravým certifikovaným receptem na grilované jehněčí špízy s celozrnnou domácí plackou a mátovým jogurtovým dipem. Ideální pokrm na letní grilování.
Proč jíst jehněčí maso?
Jehněčí maso obsahuje kvalitní plnohodnotné bílkoviny a na rozdíl od vepřového či hovězího minimum tuku a cholesterolu. Obsahuje zdraví prospěšné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které pomáhají chránit naše srdce a cévy. Je také zdrojem železa, zinku, draslíku, vápníku a hořčíku a z vitamín jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B, A, D a E. Je tedy velmi vhodné pro zdravě vyvážený jídelníček. Hodí se rovněž pro nízkotučnou dietu, sportovce, těhotné, kojící a děti. Jako zástupce červeného masa by mělo být omezeno lidmi trpící dnou.
Jak se zbavit typické „vůně“?
Pokud se jehněčímu vyhýbáte kvůli jeho specifické „vůni“, vždy odstaňte přebytečný tuk a maso odblaňte. Nezapomeňte také jehněčí dochutit česnekem a čerstvými bylinkami či kořením. K jehněčímu se skvěle hodí koriandr, rozmarýn, oregano či tymián.
RECEPT: Jehněčí špízy s domácí plackou a jogurtovým dipem
SUROVINY NA 3 PORCE:
Maso jehněčí mleté (plec libová) 500 g koriandr čerstvý 20 g Chilli koření 5 g Citrónová šťáva 20 g Kmín římský mletý 10 g Česnek 15 g Mouka celozrnná pšeničná jemný 250 g olej řepkový 5 g Jogurt bílý polotučný 200 g Máta čerstvá 10 g Rajčata 200 g Salát ledový 200 g Sůl 4 g Pepř 2 gPOSTUP:
Nejdříve si připravíme masovou směs a těsto na chlebové placky. Mleté maso smícháme s nasekaným čerstvým koriandrem, chilli, lžící citrónové šťávy, římským mletým kmínem, prolisovaným česnekem, polovinou soli a pepřem a necháme chvíli odležet. Špejle na špízy namočíme na chvíli do vody. Mouku smícháme s 50 g jogurtu, polovinou soli a pomalu lijeme cca 150 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Necháme na pár minut odpočinout. Zbytek jogurtu smícháme s nasekanou čerstvou mátou a dáme do lednice. Ledový salát a rajčata pokrájíme na kousky a pokapeme lžící citronové šťávy. Z masové směsi vytvarujeme oválné šišky, které napichujeme na namočené špejle či kovové jehlice. Před grilováním potřeme olejem a dáme na rozpálený gril z obou stran opéct dozlatova. Z těsta na placky vytváříme nejprve menší kuličky, které vyválíme na tenké placky (cca 2mm) a necháme z obou stran nasucho na pánvi opéct. Ihned teplé podáváme k masu s dipem a salátem.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 617,5 kcal | |||
bílkoviny | 48,7 g | |||
sacharidy | 61,7 g | |||
z toho cukry | 7,3 g | |||
tuky | 15,2 g | |||
SFA | 5,2 g | |||
TFA | 0 g | |||
vláknina | 14,7 g | |||
sodík | 0,6 g | |||
přidaný cukr | 0 g |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog Fotografie: Tomáš Martínez Zdroje: nutritiondata.self.com www.vimcojim.cz