Vanilková panna cotta s třešňovou omáčkou
Vyzkoušejte odlehčenou verzi italského dezertu panna cotta z čistě rostlinných ingrediencí a bez cukru. Osvěžení s minimem tuku a kalorií, doplněné omáčkou ze šťavnatých třešní, je ideální do horkých letních dnů.
Lehká verze panna cotty
Italský dezert panna cotta se tradičně vyrábí svařením smetany, cukru a želatiny. Pro některé tak obsahuje příliš mnoho živočišného tuku, cukru či laktózu. Tento výborný dezert si však můžete vyrobit i zdravě s použitím čistě rostlinných ingrediencí. Klasickou smetanu nahraďte sójovou, ovesnou, mandlovou či rýžovou nebo kokosovým mlékem, které dodá dezertu výraznější chuť. Rostlinné smetany neobsahují laktózu, cholesterol a mají snížený obsah nasycených mastných kyselin. Cukr se dá nahradit medem, stévií či jakýmkoli jiným přírodním sladidlem (např. agáve či datlový sirup). Na dochucení si vystačíte s vanilkovým luskem nebo můžete do dezertu i rozpustit vysokoprocentní hořkou čokoládu. Dezert doplňte jakýmkoli čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou a máte ideální vyvážený dezert nebo svačinu.
Agar místo želatiny
Místo klasické živočišné želatiny jsem použila rostlinnou želatinu Agar-agar. Agar se vyrábí z mořských řas a je tak výborným zdrojem minerálních látek (jód, vápník, železo, hořčík) a kyseliny listové. Agar má také protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat cholesterol, léčí zácpu a podporuje trávení. Agar je k dostání v prodejnách se zdravou výživou v podobě agarových tyčinek, vloček či prášku. Nejdříve se namočí ve studené vodě a nechá nabobtnat, poté se povaří s ostatními ingrediencemi a nechá ztuhnout. Používá se všude tam, kde klasická želatina – dortové polevy, pudinky, želé, aspiky, dezerty či můžete dokonce Agar použít na výrobu džemu.
RECEPT: SÓJOVÁ PANNA COTTA
SUROVINY na 4 porce:
smetana sójová 400 g
agar (prášek) 4 g
agávový sirup 40 g
citrónová šťáva 20 g
třešně 200 g
agávový sirup 20 g
vanilkový lusk 5 g
POSTUP:
Lžičku agaru rozmícháme v cca 50 ml studené vody a necháme alespoň 10 min nabobtnat. Poté do hrnce vlijeme smetanu, namočený agar i s vodou a vyškrábnutý vanilkový lusk (nebo lžičku vanilkového extraktu). Přivedeme za stálého míchání k varu a necháme provařit cca 5 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty přidáme 40 g agávového sirupu. Směs vylijeme do formiček (některé jsou potřeba vymazat zlehka olejem, aby se dezert dobře vyklopil) a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc. Třešně si vypeckujeme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme krátce povařit. Na závěr dochutíme zbylým agávovým sirupem, ochutnáme a v případě kyselosti ještě dosladíme. Pak třešně rozmixujeme najemno a dáme také vychladnout. Vychladlou panna cottu vyklopíme, polijeme třešňovou omáčkou a ozdobíme lístky máty.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 106,7 kcal |
bílkoviny | 1,4 g |
sacharidy | 9,3 g |
z toho cukry | 7,9 g |
tuky | 7,1 g |
SFA | 0,9 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 0,6 g |
sodík | 0,006 g |
přidaný cukr | 4 g |