Masovo-sójové karbanátky

karbanatky-se-sojou

Masovo-sójové karbanátky s jarním bramborovým salátem

Grilovací sezóna už pomalu začala a s ní i zvýšený příjem masa a uzenin. Vyzkoušejte certifikovaný recept na odlehčené masovo-sójové karbanátky s koriandrovým bramborovým salátem.

Sójové maso v kuchyni

Vyhýbáte se sójovému masu, protože samo o sobě nijak nechutná nebo nevíte jak ho upravit? Sójové maso rozhodně patří do zdravého vyváženého jídelníčku a je vhodnou alternativou masa pro vegetariány. Obsahuje kvalitní bílkoviny rostlinného původu, polysacharidy s nízkým glykemickým indexem, vlákninu a minimum tuků. Dále je zdrojem vitamínů B1, B2, E a hořčíku, fosforu, draslíku a vápníku. Sójové maso však samo o sobě nemá výraznou chuť a je třeba ho důkladně dochutit. Pro začátek je vhodnější sójové maso kombinovat s živočišným masem pro postupné přivyknutí typické sójové chuti. Doplníte tak pokrm řadou živin a ušetříte si cholesterol a nasycené mastné kyseliny, které sójové maso neobsahuje. Sójové maso je k dostání jako sójový texturát různých tvarů – granulát, kostky, plátky, nudličky a příprava je velmi snadná a rychlá. Stačí ho povařit cca 10-15 minut ve vroucí vodě. Výhodou sójové masa je to, že váže na sebe chuť ostatních surovin, proto nešetřete s bylinkami, kořením, česnekem, apod.

Masovo-sójové karbanátky



Na výrobu těchto karbanátků jsem použila kombinaci hovězího mletého masa a sójového granulátu, který svým tvarem mleté maso připomíná. Sójový granulát je vyrobený z odtučněné sójové mouky a lze ho použít všude tam, kde je základem mleté maso (např. karbanátky, lasagne, sekaná, boloňské špagety, apod). Do karbanátků přidávám běžně ovesné vločky, které nejen doplní řadu zdraví prospěšných živin, ale pomáhají také pojit směs. Můžete karbanátky doplnit i listy spařené kapusty či mladého špenátu. Karbanátky můžete také připravit zcela bezmasé, jen přidejte více koření a ovesných vloček či vejce. Na bramborový salát se skvěle hodí rané brambory vařené ve slupce. Koriandr můžete podle chuti nahradit petrželkou či pažitkou.

RECEPT: MASOVO-SÓJOVÉ KARBANÁTKY S JARNÍM BRAMBOROVÝM SALÁTEM

SUROVINY na 5 porcí: 

Sojový granulát společnosti 
Bonavita je nyní nově označen
logem Vím, co jím.

Mleté maso hovězí přední 500 g
Sójový granulát Bonavita 75 g
Cibule 70 g
Česnek 15 g
Vejce 50 g
Ovesné vločky suché 50 g
Majoránka 6 g
Sůl 4 g
Pepř 4 g
Paprika mletá uzená 5 g
Brambory rané 1000 g
Olej řepkový 20 g
Olej olivový 20 g
Hořčice dijonská 10 g
Koriandr nať 20 g
Cibule jarní 100 g
Citrónová šťáva 10 g

POSTUP:

Rané brambory omyjeme a dáme vařit i se slupkou do vroucí vody na cca 15-20 minut, pak dáme vychladit. Ovesné vločky si mezitím namočíme do misky s vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Sójový granulát uvaříme dle návodu cca 10-15 minut ve vroucí vodě do měkka a necháme vychladnout. Cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem, vejce, vychladlým granulátem, ovesnými vločkami a dochutíme drceným česnekem, polovinou soli a pepře, uzenou paprikou a majoránkou. Důkladně vše promícháme a vytvoříme karbanátky, které pak na řepkovém oleji opečeme na pánvi nebo olejem potřeme a grilujeme z obou stran. Mezitím si připravíme bramborový salát. Jarní cibulku pokrájíme na drobné kousky a připravím si zálivku. Smícháme dijonskou hořčici s olivovým olejem, solí, pepřem, citrónovou šťávou a nasekaným čerstvým koriandrem. Vychladlé brambory pokrájíme na tenké plátky a smícháme s jarní cibulkou a zálivkou. Vše důkladně promícháme a podáváme s karbanátky.

Nutriční složení 1 porce:

energie
550,2 kcal
bílkoviny
38,1 g
sacharidy
54,4 g
  z toho cukry
5,6 g
tuky
19 g
  SFA
4,5 g
  TFA
0 g
vláknina
10 g
sodík
0,417 g
přidaný cukr
0 g
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www. nutridatabaze.cz
 
www.vimcojim.cz

1 thought on “Masovo-sójové karbanátky”

  1. Pingback: Recept: Zelná hlávka plněná masem – dukatek.cz

Napsat komentář