Řepové noky s kozím sýrem
Máme pro Vás další zdravý recept v podobě bezlepkových noků z červené řepy s kozím sýrem, ořechy a bazalkovým pestem, doplněné rukolovým salátem.
Řepové noky
Tradiční noky se vyrábí z brambor a pšeničné bílé mouky, kterou můžete nahradit zdravější alternativou v podobě celozrnné nebo špaldové. Pro bezlepkovou variantu jsem použila kukuřičnou jemnou mouku, která se skvěle hodí k bramborovému těstu. Do něj jsem přidalarozmixovanou pečenou řepu, která nokům dodá úžasnou příchuť a krásnou barvu. Noky jsem dochutila pouze bazalkovým pestem, ořechy a čerstvým kozím sýrem. Z důvodu přísných kritérií Vím, co jím neprošla větší porce sýru kvůli vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin, ale pro zachování bílkovin a dalších cenných látek doporučuji klidně porci navýšit. Pokud nemáte pesto, nahraďte olivovým panenským olejem a čerstvou bazalkou.
Kozí produkty
Produkty z kozího mléka mají svou specifickou chuť a vůni. Do vyváženého jídelníčku rozhodně také patří. Kozí produkty bývají o něco tučnější než kravské, ale za to jsou bohatší o bílkoviny, vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamín A. Mají také o něco málo nižší obsah laktózy a kyseliny listové. K dostání jsou nejčastěji kozí sýry čerstvé i vyzrálé, mléko či jogurty. Lze sehnat i kozí syrovátku, tvaroh a máslo. Konzumací kozích produktů podporujete svůj imunitní systém, nervovou soustavu i trávení.
RECEPT: ŘEPOVÉ NOKY S KOZÍM SÝREM
SUROVINY na 4 porce:
Noky: Řepa červená 200 g Brambory 400 g Vejce 50 g Sůl 4 g Mouka kukuřičná hladká 250 g Pesto bazalkové 40 g Kozí sýr čerstvý 150 g Ořechy vlašské 40 g Rukolový salát: Rukola 100 g Řepa červená 250 g Citrónová šťáva 5 g Rajčata 150 gPOSTUP:
Nejdříve si v troubě na 180 ° C cca hodinu v alobalu upečeme i se slupkou řepu, kterou pak vychlazenou oloupeme a v mixéru rozmixujeme na hladké pyré. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce a ještě za tepla oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Nastrouhané brambory smícháme s řepovým pyré, osolíme a přidáme jedno celé vejce a postupně zapracujeme kukuřičnou mouku. Těsto by nemělo lepit, v případě potřeby přidejte ještě mouku. Těsto necháme v míse pod utěrkou na chvíli odležet a pak si z něj vytvoříme noky (můžeme použít jen lžičku nebo si z těsta vyválet válečky a ty nakrájet na menší kousky), které vhodíme do vroucí vody. Když vyplavou, necháme ještě pár sekund a pak vyndáme. Ještě za tepla noky smícháme v míse s pestem, aby se noky v pestu všechny obalily. Podáváme s kozím sýrem, opraženými (na sucho na pánvi nebo krátce v troubě) nalámanými vlašskými ořechy a salátem z rukoly, rajčat a syrové nebo pečené řepy pokapaným citrónovou šťávou.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 564 kcal |
bílkoviny | 15 g |
sacharidy | 86 g |
z toho cukry | 12 g |
tuky | 17 g |
SFA | 5 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 7 g |
sodík | 0,6 g |
přidaný cukr | 0 g |