Mrkvová miso polévka
Miso i v naší kuchyni
Miso je kvašená hnědá pasta, která se vyrábí ze sójových bobů, soli a fermentačního činidla. Při výrobě se může také přidávat rýže či ječmen. Miso je typickou japonskou surovinou, která díky slané chuti zvýrazní jakýkoli pokrm a ještě vylepší jeho nutriční hodnotu. Miso je fermentovaný produkt, který je plný proteinů, vitamínů, minerálů a hlavně enzymů, které podporují zažívání a přirozenou imunitu. Aby si miso zachovalo své pozitivní účinky, přidávejte pastu až na konci vaření. Miso je přirozené slané, proto to nepřehánějte s jeho množstvím. Miso nejčastěji používám do zeleninových polévek pro zvýraznění chuti a doplnění potřebných živin. Fermentovanou pastu však můžete použít i do omáček, zálivek, pomazánek či různých marinád.
RECEPT: MRKVOVÁ MISO POLÉVKA
Suroviny:
Mrkev 600 gPOSTUP:
Mrkev, brambory, cibuli, zázvor a česnek pokrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpálíme olej a přisypeme zeleninu a krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar a vaříme na mírném plamenu do změknutí brambor a mrkve cca 20 minut. Tyčovým mixérem pak zeleninu rozmixujeme na jemný krém a těsně před podáváním vmícháme miso pastu a důkladně promícháme. Polévku ještě dochutíme dle potřeby solí, pepřem a citrónovou šťávou. Slunečnicová semínka si předem na sucho na pánvi opražíme a posypeme jimi polévku.
Nutriční složení:
energie | 843 kcal |
bílkoviny | 18 g |
sacharidy | 80 g |
z toho cukry | 23 g |
tuky | 32 g |
SFA | 3 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 24 g |
sodík | 2 g |
přidaný cukr | 0 g |
——————————————————————————————————————–
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog Fotografie: Tomáš Martínez www.vimcojim.cz