Paprikovo – fazolová pomazánka
Vyzkoušejte úžasnou kombinaci pečených paprik a červených fazolí v podobě dipu, který se hodí jako pomazánka na pečivo, ke grilovanému masu či zelenině.
Zdravé papriky
Paprika je nejen chutnou letní zeleninou, ale i kořením a lékem. Papriky obsahují velké množství vitamínu C, betakaroten, vitamín E, B a rutin. Pomáhají tak posilovat imunitu, zlepšují trávení a prospívají našim cévám a srdci. Nejvíce vitamínu C obsahují papriky červené, ale i zelené, oranžové či žluté jsou významným zdrojem tohoto vitamínu. Z minerálů papriky obsahují nejvícedraslík, hořčík, fosfor a vápník. Pálivější papriky díky látce kapsaicinu mají navíc antibakteriální a protiplísňové účinky. Papriky mají velmi všestranné využití ve studené i teplé kuchyni. Konzumují se čerstvé, grilované, pečené, vařené či jako koření.
Pečené papriky
Na pečení se nejvíce hodí červené papriky. Můžete je péct v troubě, na grilu či nad přímým ohněm. Není se třeba bát požadované zčernalé slupky, protože se před konzumací oloupe. Oloupané pečené papriky zbavené stopky a semínek jsou skvělé jen tak se solí a olivovým olejem. Výborně se také doplňují s čerstvým sýrem. Pečené papriky však můžete přidat i do salátů, polévek, pomazánek, všude tam kde chcete mít úžasnou kouřovou příchuť paprik. Do pomazánky používám na zvýraznění pečené chuti ještě uzenou papriku jako koření.
RECEPT: PAPRIKOVO FAZOLOVÁ POMAZÁNKA
SUROVINY:
Paprika červená čerstvá 400 g fazole červené vařené (nebo z konzervy) 250 g Česnek 10 g Olej olivový 20 g Sůl 2 g Pepř 2 g Paprika uzená sladká 5 g Citrónová šťáva 10 gPOSTUP:
Papriky omyjeme a osušíme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem do předehřáté trouby na 200° C na cca 30 minut dokud jsou ze všech stran opečené, slupka by měla být načernalá. Pak je zabalíme do igelitového sáčku a necháme chvíli zapařit. Následně je vyndáme ze sáčku a ještě za tepla stáhneme spálenou vrchní slupku a zbavíme stopky a semínek. Takto opracované pečené papriky dáme do mixéru a společně s ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Hotovou pomazánku necháme ideálně přes noc uležet v lednici.
Nutriční složení:
energie | 650, 7 kcal |
bílkoviny | 28, 3 g |
sacharidy | 86,1 g |
z toho cukry | 18,5 g |
tuky | 23,2 g |
SFA | 3,4 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 29,5 g |
sodík | 0,793 g |
přidaný cukr | 74 g |
Pingback: Domácí pomazánky – dukatek.cz