Žampionový krém se zeleninovými noky
Ingredience:
žampiony 1000 g
máslo 200 g
cibule 200 g
sůl 30 g
vývar z vepřových kostí 2500 g
mouka hladká 200 g
víno tokajské 100 g
smetana 100 g
Zeleninové noky :
zelenina kořenová 200 g
veka bílá 100 g
cibule 20 g
strouhanka 80 g
mouka hladká 30 g
sůl 10 g
vejce 2 ks
pažitka 80 g
pepř bílý 1 g
muškátový květ 2 g
Popis přípravy:
Na másle restujeme cibuli a žampiony, které jsou drobně nakrájené.
Přidáme mouku, ještě chvíli orestujeme a pak vše zalijeme vývarem.
Ochutíme soli a asi 45 min. povaříme.
Potom vše emulgátorem rozšleháme a napěníme.
Polévku ochutíme tokajským vínem a zjemníme smetanou.
Kořenovou zeleninu (vařenou) drobně rozsekáme a smícháme se všemi ingrediencemi potřebnými pro přípravu noků.
Pomocí dvou lžic vykrajujeme malé nočky, které vaříme v osolené vodě.