Jahodový dort
Ingredience:
- 180 g másla nebo hery + trocha na vymazání formy
- 180 g krupicového cukru
- 3 vejce, rozšlehaná
- 180 g polohrubé mouky
- 1½ lžičky prášku do pečiva
- 750 ml smetany na šlehání
- 4 lžíce jahodového džemu
- 700 g jahod
- mátové lístky na ozdobu
Postup při vaření
1. Dvě dortové formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem . Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Do mísy dejte máslo, cukr, vejce, mouku a prášek do pečiva a nejlépe elektrickým šlehačem vše utřete. Těsto rozdělte napůl, rozlijte do dortových forem a pečte dvacet pět minut; špejle zapíchnutá do středu dortu musí být po vytažení čistá.
2. Oba korpusy nechte deset minut chladnout ve formách na mřížce. Pak je špachtlí uvolněte od okrajů a dejte dochladnout. Mezitím zbavte jahody stopek a překrájejte je na poloviny. Vychladlé korpusy rozřízněte napůl pilkovým nožem
– získáte čtyři pláty.
3. Ušlehejte smetanu do tuha. První plát potřete šlehačkou a poklaďte jahodami, druhý namažte džemem, na třetí opět navršte šlehačku a jahody. Sestavte na sebe, přiklopte posledním plátem, potřete dort šlehačkou (i po obvodu) a ozdobte jahodami a mátou.
Růžová to může být Upečte si růžový dort! Balíček mleté bezbarvé želatiny namočte podle návodu na obalu, smíchejte s půl kilogramem rozmixovaných jahod a 100 g cukru. Až začne směs tuhnout, zamíchejte ji do 600 ml smetany ušlehané do tuha. Směsí naplňte a ozdobte dort.