Výstavbu svatovítských varhan podporuje i JUDr. Pavel Smutný

svatovítské varhany

Málokdo ví, že ve svatovítské katedrále už téměř 90 let místo varhan stojí provizorní nástroj. Důvodem jsou samozřejmě finance – nové varhany vyjdou na 80 milionů korun. Koncem dubna se ale věci daly konečně do pohybu a nástroj by se měl poprvé rozeznít v říjnu 2019.

Samotné varhany vyjdou na 69,1 mil. Kč, za zbytek bude potřeba zajistit elektroinstalaci a ostatní úpravy. Částku 80 milionů pomohou sesbírat lidé z celé ČR v rámci sbírky pořádané Nadačním fondem Svatovítské varhany, přidaly se také desítky subjektů, institucí a firem. Zásadně přispívají instituce ze Společenství svatovítské katedrály, jejímž iniciátorem je JUDr. Pavel Smutný. Ten působí také jako president nadačního fondu Bohemian Heritage Fund, jenž se snaží o rozvoj kultury v naší zemi.

Pěstovat národní sebevědomí a hrdost je důležité

Pavel Smutný je společníkem advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný, nicméně své povolání vnímá jako poslání. Působí v mnoha kulturních a mezinárodních organizacích, v nichž se snaží podporovat národní hrdost. Podpora varhan je jen zrnkem písku v celé poušti projektů, které dotuje finančně, nebo jakkoliv jinak. Sám ví, že když dnes někdo daruje peníze na podporu nadání nebo vzdělání, nikdo to příliš neocení, přesto je sám velmi štědrým mecenášem. Podle něj je klíčové dotovat projekty, z nichž mají lidé radost.

Česká kultura by se mohla znovu stát světovým pojmem

Množství projektů, které Pavel Smutný spolu s Bohemian Heritage Fund podporuje, je prakticky nekonečné. Snaží se rozvíjet české kulturní prostředí, protože právě kultura přivádí do země peníze. Je to ovšem boj na dlouhou trať, což ostatně Pavel Smutný potvrdil i při příležitosti, kdy obdržel Cenu ministerstva kultury za přínos k rozvoji české kultury. Zavázal se, že bude nadále usilovat o to, aby byla česká kultura znovu světovým pojmem.

BOHEMIAN HERITAGE FUND
zdroj: bohemianheritage.cz

Napsat komentář