Slzavé houbové rizoto
Blíží se chladnější období a naše imunita potřebuje posilnit. Vyzkoušejte léčivou slzovku v houbovém rizotu s parmazánem a bylinkami.
Slzovka obecná – bezlepková léčivá obilovina
Slzovka obecná nebo také Jobovy slzy či Hato mugi je obilnina původem z Asie. Má silné detoxikační adiuretické účinky a podporuje celkovou obranyschopnost organismu. V tradiční čínské medicíně se používá naléčbu zánětů, otoků, zahlenění a špatného trávení. Pomáhá čistit organismus od živočišných tuků a snižuje cholesterol. Je bezlepková a obsahujevysoký podíl aminokyselin, betakaroten, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a vápník.
Slzovka v kuchyni
Slzovku před vařením krátce propláchněte a vařte obdobně jako ostatní obiloviny (např. kroupy, jáhly, rýži). Slzovku použijte na slano i sladko např. do polévky, snídaňové kaše, rizota nebo jen tak praženou. Můžete i umlít na mouku nebo rozmixovat uvařenou a použít do pomazánek, k zahuštění omáček či polévek. Obzvláště léčivé účinky má odvar nebo čaj, který se užívá při žaludečních potížích a nevolnostech. Slzova je k dostání v prodejnách zdravé výživy a neměla by se užívat v těhotenství.
Houbové rizoto
Na rizoto jsem vybrala kulatozrnnou rýži natural s vyšším podílem škrobu, která je ideální na krémovou konzistenci rizota. Slzovku jsem uvařila spolu s rýží za postupného podlévání silným drůbežím vývarem. Houby přidejte čerstvé nebo sušené, já použila kombinaci obojího. Stejně tak bylinek tymiánu a rozmarýnu. Na závěr nezapomeňte posypat opraženými slunečnicovými semínky, které krásně potrhnou oříškovou chuť slzovky.
RECEPT: SLZAVÉ HOUBOVÉ RIZOTO
SUROVINY na 4 porce:
slzovka obecná 200 g rýže celozrnná (kulatozrnná) 200 g cibule červená 70 g česnek 10 g olej olivový 20 g víno bílé 250 ml vývar drůbeží 500 ml houby čerstvé 150 g houby sušené 40 g citrónová šťáva 10 g sýr parmezán 80 g sůl 2 g pepř 2 g tymián čerstvý 5 g rozmarýn sušený 5 g semínka slunečnicová 20 gPOSTUP:
Sušené houby dáme do misky a zalijeme horkou vodou a necháme alespoň půl hodiny bobtnat. Cibuli a česnek pokrájíme najemno a v hrnci na rozpáleném oleji krátce orestujeme. Přidáme bylinky (tymián a rozmarýn) a na kousky pokrájené čerstvé houby a ještě chvíli krátce orestujeme s cibulí a česnekem. Přidáme rýži a slzovku a vše důkladně promícháme a minutu za stálého míchání restujeme. Přilijeme víno, které za stálého míchání necháme odpařit. Snížíme teplotu a pak postupně přidáváme po naběračkách teplý drůbeží vývar (vždy necháme vyvařit a přilijeme další) do změknutí rýže a slzovky (cca 30-45 min). K závěru přidáme slité sušené houby, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Těsně před podáváním přidáme nastrouhaný parmazán a důkladně promícháme. Vedle si na pánvi na sucho orestujeme slunečnicová semena, kterými každou porci posypeme.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 638 kcal |
bílkoviny | 26 g |
sacharidy | 82 g |
z toho cukry | 2 g |
tuky | 18 g |
SFA | 5 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 9 g |
sodík | 1 g |
přidaný cukr | 0 g |