Citlivá pleť vyžaduje zvláštní přístup. Přečtěte si, jak na to

dukatek.cz_bioderma-cz_com_nahledovy

Problém, který se týká hrstky lidí? Bohužel ne. Citlivou pokožkou trpí každý pátý člověk, a podle některých studií dokonce ještě mnohem více – údajně až 60 % žen a 40 % mužů. K typickým projevům patří mravenčení, svědění, zčervenání či pálení kůže, nezřídkakdy se objevují fleky a vyrážky, a to na celém těle včetně pokožky hlavy. Pokud jste některý z uvedených symptomů zaznamenala opakovaně, začněte se o svou pleť řádně starat.

Bez pravidelné péče to nejde

Na citlivou kůži se neumírá, ale přesto dokáže velmi znepříjemnit život. Svědění, pnutí, červenání či nadměrné vysoušení nejsou příjemné a z dlouhodobého hlediska mohou způsobit i psychické problémy.

Špatná zpráva je, že citlivá kůže není nemoc, a proto ji není možné vyléčit. Ta dobrá je, že příkladnou péčí a prevencí můžete výrazně zmírnit či zcela eliminovat projevy. Nejdříve si však musíte ujasnit, co vaše pleť potřebuje. Měli byste ji spíše hydratovat, nebo je lepší sáhnout po zmatňujícím krému? Zajděte si ke kožnímu lékaři a nechte si provést diagnózu – dozvíte se, od čeho se „odpíchnout“ a jak se o pokožku starat.

www.dukatek.cz_bioderma-cz_com_01

Čemu byste se naopak měla raději vyhnout, je peeling, protože citlivou kůži zbytečně dráždí. A v průběhu teplejších měsíců, kdy sluníčko svítí o sto šest, nezapomeňte na opalovací krém s vysokým SPF faktorem.

Neodbývejte čištění obličeje

Zatímco tělo můžeme zahalit od krku dolů, obličej obvykle zůstává odkrytý a musí čelit mnoha vnějším vlivům. Během dne na pleti ulpívá prach a další nečistoty z okolí, které se dostávají hlouběji do pórů. Ženy navíc používají zkrášlovací kosmetiku, a ta citlivé kůži rozhodně nesvědčí. Proto jsou velmi důležité precizní odlíčení a hloubkové čištění. Do postele byste neměla uléhat dříve, než bude váš obličej zářit po důkladné očistné kůře.

Spoustu času vám může ušetřit micelární voda. Zbaví vás všech nečistot včetně voděodolného make-upu – jednoduše ji nanesete na bavlněný tamponek a pleť si důkladně otřete. K nejlépe hodnoceným micelárkám patří micelární voda pro citlivou pokožku Sensibio H20 od Biodermy. Neobsahuje alkohol, parabeny, parfemace ani barviva.

Hydratujte především zevnitř

Citlivá pokožka je obvykle dehydratovaná. Na druhou stranu ji však nesvědčí horké koupele – ty byste měla omezit nebo zcela nahradit sprchováním. Pokožku těla nejlépe hydratujete dostatečným přísunem tekutin a používáním kvalitní kosmetiky pro citlivou kůži (opět se vám budou hodit produkty od Biodermy). Nadstandardní péči vyžadují zejména části těla, které jsou přímo vystaveny okolním vlivům. Kromě zmíněného obličeje jsou to hlavně ruce.

Vyvážená strava a přísun vitaminů

Stav citlivé pokožky závisí také na výživě. Pleť potřebuje dostatečné množství vitamínů C, A, B6 a B12, zinku a dalších důležitých prvků. Zlepšete proto svůj každodenní jídelníček – zahrňte do něj více ovoce a zeleniny, případně sáhněte po kvalitních potravinových doplňcích s obsahem výše uvedených živin.

Napsat komentář