Jak na pronájem bytů v Plzni, když jste student?

beer-4181852_1280

Jak na pronájem bytů v Plzni, pokud jste studentem některé z plzeňských vysokých škol? Chcete se osamostatnit od rodičů a mít klid na studium? Jste ve městě noví a nevíte, po jakém bydlení se poohlédnout? Sepsali jsme pro vás několik užitečných tipů, abychom vám usnadnili hledání.

Plzeň je univerzitní město. Zažijete tu jarní slavnosti Majáles, nebo třeba Veletrh pracovních příležitostí.

Pojďme se podívat, jak na pronájem bytů, pokud studujete. Jaké jsou vaše možnosti? A jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých variant?

Univerzitní koleje – každá univerzita má svou kolej. Je to nejlevnější varianta bydlení během studia. Kromě ubytovacích služeb jsou zde nabízeny i služby stravovací, v menzách. Informujte se s dostatečným předstihem ve vaší škole, kolik je na koleji volných míst. Je možné, že kvůli cenové dostupnosti nebudou žádná místa k dispozici.

Garsonky – jednopokojové byty jsou všeobecně nedostatkovou nemovitostí. Je to kompromis mezi nejlevnějším bydlením a ubytováním o samotě, kdy se nemusíte s nikým dalším dělit o svůj osobní prostor. Garsonky jsou ideální pro single mladé lidi, nebo i důchodce. V každé demografické skupině si najdou své zastánce, a proto je mnohdy těžké si takovou garsonku najít a pronajmout.

Dvou a vícepokojové byty – pokud máte kamaráda, který také hledá bydlení, nebo víte o někom, kdo bude studovat stejnou školu jako vy, a nevyhovují vám podmínky kolejního bydlení, kde často na studium není čas, protože vás ostatní studenti ruší, můžete si pronajmout větší byt. V takovém případě máte každý svůj pokoj a můžete se scházet v kuchyni u jídla. Cena za nájem se pak příjemně rozdělí mezi nájemníky.

Jak jsou na tom s výší ceny za pronájem oblíbených garsonek v ostatních koutech České republiky?

Zajímá vás, jak jsou na tom s cenou za bydlení v ostatních krajích? Níže vám přikládáme tabulku průměrného měsíčního nájemného za garsonku o výměře 30 m² dle regionů.

Kde si hledat pronájem? Jaké části města Plzeň jsou mezi studenty nejvyhledávanější?

  • Střed města – koncentruje se zde všechno dění, sídlí zde většina fakult, naleznete tu kopírovací centra, knihovny, hospůdky s posezením, …
  • Kampus na Borech – nachází se zde menza, přednáškové haly, kavárny s posezením, wi-fi a další
  • Malý Bolevec a Bílá Hora – okrajové městské části, kde naleznete klid u Velkého Boleveckého rybníka
  • Jihozápad města – pokud chcete jezdit na víkendy mimo město, je jih ideálním strategickým místem na výpadovku, zároveň se zde nachází velká Vodní Nádrž České údolí

Co vás v Plzni čeká a čím vám toto město zpestří studentský život?

V Plzni se každý rok konají tradiční studentské slavnosti jara – oblíbený Majáles. Tohoto průvodu se každoročně účastní tisíce lidí a můžete se těšit na doprovodné skupiny a občerstvení. Plzeňský Majáles se řadí mezi největší v České republice a zároveň je nejstarší slavností svého druhu bez přerušení tradice.

Zajímavou akcí se stal každoroční Veletrh pracovních příležitostí. Je to jedinečná šance pro studenty i absolventy vysokých škol, kde se mohou setkat s personalisty a zástupci firem a domluvit se s nimi na formě spolupráce, praxe, stáže nebo tématu diplomové práce.

V Plzni se dočkáte i celé řady workshopů, univerzitních plesů a řady neoficiálních akcí, které pořádají především studenti právnických a lékařských fakult. Plzeň má co ukázat!

Nyní už víte, jaké možnosti vám Plzeň nabízí. Nemusíte se pronájmu bát, každá nájemní smlouva je ošetřena výpovědní lhůtou, a kdyby se vám stávající ubytování nezamlouvalo, můžete se poohlédnout po jiném. Třeba si na škole najdete nové kamarády a zjistíte, že chcete bydlet všichni dohromady, nebo přijdete na to, že se vám učí nejlépe v klidu vlastního bytu. Přejeme hodně štěstí!

Pokud jste v minulosti řešili studentské bydlení, nebo uvažujete nad změnou, nebojte se s ostatními podělit o své zkušenosti v komentářích níže. Třeba tak někomu usnadníte rozhodování.

Napsat komentář