Cena zlata je ovlivněna nejen jeho cenou na komoditní burze

Nákupní cena zlata se mění především s jeho cenou na komoditní burze. Podle ní se rozhodujeme, kdy zlato nakoupit zejména tehdy, když si pořizujeme větší objem zlata. Avšak opomenout bychom neměli ani srovnání ceny zlata u jednotlivých obchodníků. A to i při menších nákupech.

Mnozí si myslí, že cena zlata je daná pouze jeho aktuální tržní cenou na komoditní burze. Cenu však ovlivňují další faktory. Mnohé neovlivníme, ale rozhodně si dokážeme vybrat levnějšího obchodníka se zlatem. Češi nakupují investiční zlato dráž něž Němci či Rakušané. Za tímto faktem stojí zejména naše neznalost i to, že si neprověříme ceny u různých obchodníků. „Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík z e-shopu Zlate-mince.cz. Právě tento e-shop, ale taktéž kamenné prodejny v pražském Obecním domě, ve Vsetíně, v Brně i na Slovensku v Bratislavě, které firma Pavla Trtíka provozuje, patří k nejlevnějším.

Co vše ovlivňuje cenu investičního zlata?

Samozřejmě předně je to cena na komoditní burze. Pak ovšem do hry vstupuje značka zlatého slitku, zde se ale šetřit nevyplatí, protože slitky prestižních rafinerií se nám budou jednou lépe prodávat. Dále svoji roli sehrává velikost slitku. Ty nejmenší jsou rozhodně cenově znevýhodněné ve srovnání s většími, třeba s klasickou kilogramovou cihlou. Tohle je však další fakt, se kterým musíme počítat a spíše jej nedokážeme ovlivnit. Co však lze, je vybrat si správně obchodníka s investičním zlatem.

Věděli jste, že mezi nejlevnějšími a nejdražšími nabídkami investičního zlata je rozdíl až 10 %? Dražší ceny nečekejte ani tak u obchodníků na prestižních adresách, jako spíše u těch s menšími zkušenostmi. Ideálně tak nakupujte u léty prověřených prodejců. Tam nakoupíte levněji.

Jak si vybrat zlaté slitky k nákupu?

Prestižní značka se vyplatí. U nás se prodávají zejména zlaté slitky, tedy zlaté cihly již od 1 gramu, od švýcarských rafinerií. Žádná česká mincovna totiž investiční zlato nevyrábí. Překvapivě jej nevyrábí ani žádná slovenská mincovna. Takže jsme odkázaní na dovozové slitky. Ty jsou ale kvalitní, uznávanou značkou je například Argor Heraeus.

Napsat komentář