Kontryhel obecný a jeho využití v kosmetice

frauenmantel-1475632_1280

Jako malá si pamatuji, že jsem si trhala po ránu listy kontryhelu a pila z nich rosu. Strašně se mi  líbilo, že listy tvoří takovou mističku, ve které se kapka rosy docela dlouho držela. U nás navíc rostl kontryhel dost veliký, takže i listy dorůstaly poměrně velkých rozměrů a udržely tak opravdu velké kapky.

Trocha teoriefrauenmantel-1475632_1280

Kontryhel obecný je  skromnou bylinkou, která dosahuje výšky 10-40 cm. Nepřehlédnutelné jsou zejména listy, které jsou tvořeny sedmi až jedenácti laloky poskládanými do typického ¾ kruhového tvaru. Pokud kontryhel vyrůstá na vápenité půdě, mohou mít listy jemně stříbřitý povlak. Květy kontryhele jsou nenápadné, velmi drobné, žlutozelené barvy.

Díky své nenáročnosti ho můžeme nalézt od nížin po podhorské oblasti, v okolí potoků, na loukách či okrajích cest.

Nať obsahuje zejména třísloviny, hořčiny, dále malé množství kyseliny salicylové, silici, organické kyseliny a řadu minerálních látek. (J. A. Zentrich). Již od starověku je bylina doporučována zejména ženám, kterým byla nápomocna při ženských problémech.

Sběr

K léčebným účelem se sbírá nať, nejlépe dopoledne po vysušení rosy, za slunného počasí,  od května do září. Pokud můžeme, používáme ji čerstvou, ale jinak se suší v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 40 °C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem.

Použití

Kontryhel má čistící a regenerační účinky, které působí zejména na ženské tělo. Proč tomu tak je, není doposud s přesností známo. Kontryhelovou tinkturu můžeme používat do ústních vod, neboť působí protizánětlivě a díky vysokému obsahu tříslovin zmírňuje krvácení. V nálevech působí jako regulátor tvorby kožního mazu, proto je velmi vhodný pro zanícenou a aknózní pleť. Olejový macerát je vhodný zejména pro těhotné ženy, protože působí proti striím. Vypínacího účinku kontryhelu využijeme jako prevenci proti tvorbě vrásek.

Připravte si doma

Ústní vodu

Pro výrobu ústní vody budeme potřebovat nejdříve kontryhelovou tinkturu. Čerstvou kontryhelovou nať volně nasypeme do čisté sklenice a zcela zalijeme 40% alkoholem. Vhodná je ovocná pálenka, naředěný konzumní líh, nebo 40% jemná vodka. Nať by v žádném případě neměla z alkoholu vyčnívat. Kontryhel macerujeme po dobu 3-4 týdnů, při pokojové teplotě. Po uplynutí doby macerace přefiltrujeme a uskladníme, nejlépe v temnu. Ústní vodu následně vyrábíme těsně před použitím. Do malé skleničky dáme cca 50 ml vody, do které kápneme 2 kapky kostivalové tinktury, promícháme a ihned použijeme. Pokud bychom chtěli mít ústní vodu i s osvěžujícím účinkem, pak si v části kontryhelové tinktury můžeme rozpustit mentol – ve 24 ml tinktury rozpustíme 1,2 g mentolu. Takto obohacenou tinkturu ale používáme jen na ústní vodu.

Pečující balzám proti striím pro těhulky

Pro výrobu balzámu budeme potřebovat kontryhelový olejový macerát, který si pro tento účel vyrobíme ze zavadlé kontryhelové natě (dlouhodobě se mi u listů či natě osvědčilo nechat bylinky 24 hodin zavadnout), kterou volně ložíme do čisté sklenice a zcela zalijeme směsí avokádového oleje a oleje z pšeničných klíčků (1:1), uzavřeme. Necháme macerovat při pokojové teplotě 6 týdnů. Alespoň 2 x týdně kontrolujeme, zda se nám na spodní části víčka nekondenzuje voda, pokud ano, otřeme ji. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme a uskladníme v ledničce. Pro výrobu balzámu budeme potřebovat 34 g bambuckého másla, 40 ml olejového macerátu, 5 g lanolinu, 6 glycerínu a 5 kapek vitamínu E. V misce ve vodní lázni roztavíme bambucké máslo spolu s lanolínem, vyjmeme, vmícháme olejový macerát, vitamín E a glycerín. Mícháme do zhoustnutí, přičemž si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou. Balzám nám vydrží 6 měsíců. Při pravidelném používání předchází vzniku striím.

Čistící tonikum se silným vodním extraktem

Pro výrobu tonika budeme nejdříve potřebovat silný vodní extrakt, který si vyrobíme následujícím postupem. Do čisté skleničky volně ložíme nať a zcela ji zalijeme vroucí vodou (kojeneckou). Necháme hodinu louhovat, přefiltrujeme a výsledný nálev na nejmenším plameni nebo na sporáku necháme a zahříváme tak dlouho, dokud ho nezredukujeme na ¼, přičemž nálev se nesmí vařit. Hotový  vodní extrakt  buď hned spotřebujeme, nebo ho zakonzervujeme vysokoprocentním alkoholem, přidáme ho v množství 10%. Na výrobu vlastního pleťového tonika poté použijeme 10 ml extraktu, 4 ml kastilského mýdla, 85 ml kojenecké vody a 20 kapek konzervantu, třeba cosgardu. Tonikum je vhodné nejen pro čištění aknózní pleti, ale je vhodné i pro pleť se sklonem k tvoření stařeckých skvrn.

Zklidňující oční fluid

Pro výrobu očního fluidu budeme opět potřebovat čerstvý silný vodní extrakt, který si vyrobíme podle shora uvedeného postupu. Následně si vezmeme 17 ml vodního extraktu, 10 ml růžové vody, 3 g emulgačního vosku glyceryl stearate citrate, 1 kapku rozmarýnového extraktu (antimikrobiální složka) a 1 kapku vitamínu E. Do misky odměříme  extrakt,  růžovou vodu a emulgační vosk. Misku vložíme do vodní lázně a necháme roztavit. Vyjmeme, přimícháme rozmarýnový extrakt a vitamín E a mícháme do zhoustnutí. Následně přeneseme do 30 ml sterilní lahvičky s pumpičkovým uzávěrem. Hotový fluid je lépe skladovat v chladu. Používáme každý den a ošetřujeme jím oční okolí. Fluid má nejen zklidňující, ale také protivráskové účinky.

Tento článek byl napsán pro časopis Bylinky Revue a vyšel v šestém čísle.

Zdroje:

JANČA, J. ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin 2 díl. Praha 1: Eminent, 2015, ISBN 978-80-7281-368-1

RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.

SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.


VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2

www.mishabeauty.org/

 

Měsíčkovo šalvějový šampon

img_0173

Tento šampon se výborně doplňuje s měsíčkovo šalvějovou maskou na vlasy. Samozřejmě ho můžete používat i bez masky, ale spolu tvoří silnou dvojku 🙂

Rozpis na cca 200 mlimg_0173

60 g coco glucosidu
6 g mandlového tenzidu
6 g slunečnicového tenzidu
5 g coco siliconu
0,5 g xanthanové gumy (můžete i 1 g, záleží na požadované konzistenci)
1 g kyseliny citronové
8 g panthenolu
5 ml aloe extraktu
108 ml nálevu z měsíčku a šalvěje
40 kapek KEM E
20 kapek parfému Clean (je na každém, čím a zda si šampon ovoní)
Mimo to budeme potřebovat malou misku, kádinku nebo misku na míchání šamponu apod., metličku, váhu, vysokoprocentní líh na dezinfekci a 200 ml lahvičku s dávkovačem. Vše potřebné můžete koupit ZDE.
V malé mističce si rozptýlíme xanthanovou gumu v coco siliconu, který za stálého míchání vlijeme do nálevu (viz Měsičkovo šalvějová maska) s kyselinou citronovou. Směs pořádně rozmícháme. Xanthanová guma se mi rozptýlená v caprylisu nebo coco siliconu daleko snáze rozptyluje v tekutině a nedělá mi žmolky. Do směsi poté pomalu vmícháme coco glucosid a oba tenzidy.
Principiálně je jedno, jestli vodu vmícháme do tenzidů, nebo tenzidy do vody. Jenom je třeba to v této fázi míchat pomalu, aby se šampon zbytečně nenapěnil. Já jsem k míchání použila dispergační nástavec, proto šampon vypadá mléčně. Při míchání metličkou takto vypadat nebude, bude daleko více čirý, stejně jako je čirý s růžovým zabarvením druhý den po míchání nástavcem. Změříme pH, které mi vycházelo lehce pod 5, přidáme konzervant a přelijeme do lahvičky.
Volitelně můžeme přidat vonný nebo esenciální olej kvůli vůni.

Měsíčkovo šalvějová maska na vlasy

img_0177

Došla  mi maska na vlasy, takže je jasné, že jsem musela zařadit do harmonogramu dne výrobu :). K masce patří i šampon, ale ten bude v dalším příspěvku.

 Rozpis na cca 200 ml

7 g kokosového oleje
7 g slunečnicového oleje
12 g emulgátoru BTMS
6 g cetearyl alkoholu
5 g aloe extraktu
8 g panthenolu
154 ml měsíčkovo šalvějového nálevu
0,5 g kyselinycitronové
40 kapek cosgardu nebo KEM E
Mimo to budeme potřebovat 200 ml dózu, dvě misky, vodní lázeň, metličku, kapučínovač (pro usnadnění práce), váhu, vysokoprocentní líh na destilaci. Vše potřebné můžete zakoupit ZDE. 
Do jedné misky odměříme olej a emulgační vosky, do druhé přefiltrovaný nálev (silný čaj z bylinek ve vzájemném váhovém poměru 1:1, louhovaný v uzavřené sklenici 2 hodiny) s kyselinou citronovou. Obě misky vložíme do vodní lázně a zahříváme do roztavení vosků. Misky vyjmeme, vlijeme vodní fázi do olejové a mícháme do vzniku bílé emulze. Nyní si můžeme pomoci větší miskou s ledovou vodou, do které misku s emulzí vložíme a vymícháme hladký krém. Nakonec přidáme panthenol, změříme pH a dle toho přidáme buď cosgard nebo KEM E (nutné pH pod 5,5).  Mně pH vycházelo na 5,0 ale bude záležet na použité vodě.
Balzám se nanáší na umyté vlasy a nechá se působit dle potřeby. Mně stačí 1 minuta.
www.mishabeauty.org/

Vlčí mák a jeho využítí v kosmetice -Makový extrakt

img_9897

Vlčí mák patří do čeledi Papaveraceae. Jedná se o planě rostoucí bylinu, která může dosáhnout více jak 50 cm výšky. Má vzpřímený stonek s jemnými chloupky. Jednoduché,  podlouhlé listy se objevují střídavě podél stonku, jsou přisedlé, zpeřené a zoubkované na okrajích. Květy mají intenzivní jasně červenou barvu. Mají tvar zvonu, jsou složené ze 4 tenkých plátků,  které jsou velmi křehké a rychle vadnou. Kvete  od pozdního jara do léta. Plodem je světle zelená kuželovitá tobolka s jakýmsi víkem na horní části, která obsahuje četná semena, následně unikající prasklinami ve víku.  img_9897

Mák je nenáročný na podmínky, snese i  suché půdy  chudé na organické látky, roste na náspech, poblíž pastvin, na okrajích silnic a polí. Miluje slunce.

Okvětní plátky obsahují především anthokyanidiny,  alkaloidy, sliz a  barviva.

TRADIČNÍ POUŽITÍ

Rostlina má díky vysokému obsahu slizů zvláčňující vlastnosti a dříve byla široce používána u plicních poruch. Červeného barviva se využívalo v různých lektvarech, kloktadlech a lihovinách. Jeho chuť je slizovitá a trochu hořká.

Na fyziologické úrovni, mák vykazuje mírný sedativní účinek na nervový systém a je užitečný pro zmírnění kašle (usnadňuje vykašlávání). Sedativní účinky nemají žádné významné vedlejší nebo toxické účinky, pokud jsou užívány v infuzi (čaji). Proto se také používá proti nespavosti. Lze ho využít proti bronchitidě, zmiňovanému dráždivému kašli v různých čajových směsích. Používá se i v sirupech, do nealkoholických nápojů. Semena se pražila a používala jako koření a v pekárnách.

Kosmetické vlastnosti

Aktivace činnost krevního oběhu a vazoprotektivní činnosti

Bohaté složení alkaloidů aktivuje vlastnosti obecného krevního oběhu. Tato

charakteristika byla prokázána ve studii, v níž byl vliv různých rostlinných alkaloidů hodnocen na myších (Wada, K., 1997). Po intravenózním podání alkaloidů, bylo pozorováno, že dochází ke zvýšení průtoku krve.

Působení papaverinu byl potvrzeno u pacientů s problémy s cirkulací krve,

po podání papaverinu došlo ke zvýšení  jejího průtoku (Bosmanský, K., 1985).

Na druhé straně, anthokyanidiny působí jako ochrana kožních vazů, neboť

stabilizují kolagenová vlákna tím, že vytvářejí vazby mezi polypeptidovými řetězci a snižují kapilární propustnost.

Z tohoto důvodu má makový extrakt velmi zajímavé kosmetické použití v produktech působících proti křečovým žilám a otokům a v produktech stimulující krevní oběh.

Antioxidační aktivita

anthokyanidiny jsou známé jako silné antioxidanty, jsou ještě aktivnější než vitaminy E, C a beta-karoten, které jsou základními antioxidanty. V dermatologii, bylo zjištěno, že tyto sloučeniny chrání a redukují oxidační stres způsobený dlouhodobému vystavení UV záření. Mimo jiné bylo potvrzeno, že anthokyanidiny vedou ke zvýšení antioxidační kapacity membrán, což potvrzuje, že jsou velmi prospěšné jako ochranná a antioxidační látka.

Makový extrakt je velmi užitečný v antioxidačních a fotoprotektivních  formulacích, stejně jako ve formulacích určených proti podráždění.

Aktivita anti-aging

Makové anthokyanidiny podporují syntézu kolagenu a mukopolysacharidů, hlavních složek pojivové tkáňové struktury, výrazně zpomalují jejich degeneraci způsobenou věkem. Anthokyanidiny přispívají k posílení a udržení kolagenu, což znamená, že se zlepšuje elasticita a funkce pokožky jako takové.

Některé makové alkaloidy, jako je papaverin, působí jako „uvolňovač“ svalů, proto je extrakt doporučován do anti-aging kosmetických výrobků, aby se zabránilo tvorbě mimických vrásek.

Zdroj – technické listy

Myslíte si jako já, že je vlčí mák úžasný?

S ohledem na vysoký obsah alkaloidů, které jsem chtěla z květů „vytáhnout“, zvolila jsem k maceraci tentokrát alkohol, přesněji řečeno ethanol naředěný na 40%. Do skleničky jsem vložila okvětní plátky, trošku zmáčkla a zalila 40% alkoholem. Nechala jsem macerovat 10 dní ve skříni při pokojové teplotě a poctivě každý den protřepala. Tohle je přefiltrovaný výsledek. Používá se 5 %.

 

Bylinné vlasové tonikum

img_0222

Pokud milujete bylinky, mám pro vás jednoduchý tip pro vlasové tonikum, které si může připravit doslova každý.img_0222

Rozpis na jedno použití

1 lžička sušené rozmarýny
1 lžička přesličky
1 lžička tymiánu nebo mateřídoušky
1 lžíce jablečného octa
100 ml vody
Bylinky nasypeme do misky a přelijeme je 100 ml vroucí vody. Necháme louhovat do zchladnutí, přefiltrujeme přes kávový filtr a smícháme s jablečným octem.
Tonikum je určeno pro okamžitou spotřebu a přelíváme jím umyté vlasy. Neoplachujeme, ale vmasírujeme jemně do vlasové pokožky.
Tonikum nejenom že díky octu vyhlazuje vlasové vlákno, ale bylinky přispívají ke zdravé kondici vlasové pokožky a vlasů jako takových.
www.mishabeauty.org/

Zubní pudr

img_0332

Hodně z vás se mě ptalo na recept na zubní pastu. No pastu nedělám, protože mě nebaví :). Já používám zubní pudr a musím říct, že jsem s ním mnohem spokojenější. Člověk si musí zvyknout, že nepění, ale to vědomí, že si do pusy nestrkáte látky typu propyl, butyl a já nevím co ještě, stojí za to.img_0332

Rozpis na jakékoliv množství

Záměrně neuvádím hmotnost, protože tady používám jednoduše odměrku. Vzít si tedy můžete cokoliv, co vás napadne. Odměrky se zarovnávají 🙂
2 díly uhličitanu vápenatého
2 díly kaolínu
volitelně EO hřebíček, máta apod.
Vše potřebné můžete zakoupit ZDE.
Výroba je jednoduchá. Prostě si vše jen odměříme do nachystané šroubovací nádobky, uzavřeme a hooodně protřepeme.
Používáme na navlhčený kartáček. Já si vždycky trochu odklepnu do víčka a kartáček “máchám” ve víčku.
Vápenec spolu s kaolínem zajistí “brusný” efekt. Brusný není zrovna adekvátní, protože  vápenec i kaolín jsou velmi jemně mleté suroviny. Přeslička díky vysokému obsahu minerálních látek působí blahodárně. Ne že by opravovala zubní sklovinu, ale faktem je, že mě po používání pudru přestaly bolet poodhalené krčky. No a lékořice dodá prášku velmi příjemnou chuť. A nabitá minerály je také 🙂
Čím si zoubky čistíte vy? Máte svůj osvědčený recept?
www.mishabeauty.org/

Maliník a jeho využití v kosmetice

bush-1468621_1280

Maliník snad není ani třeba představovat, protože jej známe všichni, minimálně díky chutným plodům, které milují hlavně děti. Ne příliš obvyklé je však jeho využití v kosmetice.

Trocha teoriebush-1468621_1280

Maliník je keř dorůstající až 2 m. Z plazivého kořene vyhání prutovité výhonky, které mohou být jak lysé, tak jemně otrněné. Lodyhy plodí až druhým rokem. Listy jsou střídavé, lichozpeřené, většinou tří nebo pětičetné s jemně ostnatým řapíkem. Jednotlivé listy jsou pak zašpičatěle vejčité, na okrajích nepravidelně pilovité, z rubu často plstnaté. Květy jsou uspořádány do chudých lat, jsou převislé, pětičetné s charakteristicky zpět ohnutými kališními lístky, s velkým počtem tyčinek a semeníčků. Malina je vlastně souplodí srostlých červených peckoviček, které se po dozrání snadno oddělují od vypouklého lůžka.  Maliník kvete v červnu až červenci.

Rozšíření maliníku je poměrně velkorysé, můžeme ho nalézt v podstatě na celé severní polokouli, kde roste od nížin až po horské oblasti, na světlých stráních, okrajích lesů, křovinách, na mezích. Své místo má i v našich zahradách, kde jsou ale většinou vysazovány již šlechtěné kultivary.

Mladé svěží listy obsahují zejména třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny – mravenčí, citronová, salicylová, vinná, jablečná, značné množství vit. C, cukry aj. (J. A. Zentrich).

Sběr

K léčebným účelům se sbírají mladé svěží listy před květem, nejlépe mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne, za slunného počasí  v květnu až červnu, kdy je obsah látek nejvyšší. Nové mladé listy ale lze sbírat po celou dobu vegetace. Pokud můžeme, používáme je čerstvé, ale jinak se suší v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 40 °C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem. Do čajových směsí se velmi často fermentuje, díky čemuž ztrácí poněkud svíravou chuť a stává se lahodnou náhradou za černý čaj.

Použití

Maliník má zklidňující, svíravé (adstringentní) a jemné protizánětlivé účinky.  Je rovněž silným antioxidantem, proto své uplatnění nalezne v produktech určených nejen pro podrážděnou a aknózní pleť, ale i v produktech určených k prevenci proti nepříznivým vlivům vnějšího okolí (působí proti volným radikálům). K velké škodě není zrovna rozšířený hydrolát (květinová voda), který přispívá k mírnému stažení velkých pórů a normalizaci činnosti mazových žláz. Pomáhá rovněž k regeneraci kožních buněk a napomáhá k rozzáření mdlé pleti.

Hydroglycerínový (HG) extrakt – pro vnější použití

Pro výrobu média budeme potřebovat destilovanou nebo demineralizovanou vodu a kosmetický glycerin v poměru 1:1.  Vlastní macerát se poté skládá z 1 dílu sušených listů a 4 dílů směsi vody a glycerinu. Pokud používáme čerstvé listy, musejí být zcela zalité směsí. V tomto případě je ale dobré nechat listy alespoň den zavadnout, aby se snížil přirozený obsah vody. Macerace probíhá až 3 týdny při pokojové teplotě, v temnu, při občasném protřepání. Pokud máme maliník v pudrové formě, použijeme 10 g pudru a 90 g maceračního činidla, přičemž doba macerace se zkrátí na pouhých 24 hodin, při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme, zakonzervujeme (například Cosgardem) a skladujeme v ledničce. Macerát je lépe spotřebovat co nejdříve, nejlépe do 3 měsíců. Macerát se může přidávat do jakéhokoliv produktu, který je alespoň z části tvořen vodou. Macerát přebírá účinky listů a je tedy vhodný do krémů určených k ošetřování například problematické pokožky. Používá se v množství až 10% celkového obsahu konečného produktu.

Vlastní hydrolát

Tento způsob výroby hydrosolu (jakéhokoliv) je pro všechny, kdo nevlastní  destilační kolonu. Potřebujeme pouze větší hrnec, pařáček, malou skleněnou nebo porcelánovou misku a poklici popřípadě větší misku, nejlépe skleněnou.

Do hrnce dáme vodu a klasický pařáček. Doprostřed pařáčku vložíme čistou misku a obsypeme ji zcela bylinkami čerstvými, ale klidně i sušenými. Poté vezmeme buď pokličku (neměla by mít přechody, ale měla by být pokud možno z jednoho kusu) a nebo větší misku a přiklopíme hrnec tak, že vypoulená strana směřuje do prostoru hrnce (pokličku tedy otočíme).

Zapneme vařič a čekáme, dokud se nezačne voda v hrnci vařit. Pára, která prostupuje bylinkami, bude  na sebe navazovat molekuly esenciálních olejů a vodou rozpustných látek, a následně se bude srážet  na pokličce nebo  dnu misky. Kapky hydrolátu  budou  poté stékat do  misky, kterou jsme vložili na pařáček. Je nutné počítat s tím, že okraj nikdy  neutěsníme, proto bude párat unikat i kolem, a je tedy na místě dbát zvýšené opatrnosti, hlavně, pokud jsou přítomné výrobě i děti.  Jakmile se voda vyvaří, vypneme vařič a vše necháme trochu vychladnout. Množství takto získaného hydrolátu nebude sice nijak obrovské, ale o to větší radost z něj budete mít. Hotový hydrolát skladujeme v ledničce, kde vydrží až 6 měsíců. Na 100 mililitrů kvalitního hydrolátu je nutné počítat se 100 gramy čerstvých listů, sušených dle sesychacího poměru.

Jemná micelární voda

Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 92 ml hydrolátu nebo 10 ml HG extraktu + 82 ml minerální či kojenecké aj. vody. Přidáme 3,5 ml sulfátovaného ricinového oleje, 3 ml coco silliconu, pár zrníček kyseliny citronové a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Veškeré suroviny smícháme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti. Voda je vhodná jak pro prozáření mdlé pokožky, tak pro problematickou pokožku.

Hydratační regenerační sérum

Pro výrobu 30 ml séra budeme potřebovat 17 ml maliníkového hydrosolu nebo 3 ml HG extraktu + 14 ml minerální vody, 5 ml růžového extraktu (lze zakoupit v eshopu Kosmetické suroviny), 2 ml lecithinu, 5,5 ml skvalanu a 7 kapek cosgardu. Do vydezinfikované misky odměříme skvalan a lecithin a vložíme do vodní lázně, zahřejeme. Lecithin se za tepla mnohem lépe rozpouští. Po rozmíchání lecithinu ve skvalanu misku vyjmeme a přidáme zbylé suroviny. Hotové sérum přelijeme do malé lahvičky. Před použitím je lépe sérum protřepat.

Zdroje:

JANČA, J. ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin 3 díl. Praha 1: Eminent, 2015, ISBN 978-80-7281-377-3

RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.

SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.

VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2


Recepty vlastní 🙂 najdete na www.mishabeauty.org

 

Meduňka lékařská a její využití v kosmetice

herbs-999169_1280

Meduňka je známá především všem bylinářům, kteří na ní nedají dopustit pro její uklidňující účinky. Vždyť kdo by neznal její pozitivní vliv na klidný spánek. Své nezastupitelné místo má ale i v kosmetice.

Trocha teorieherbs-999169_1280

Meduňka je vytrvalá rostlina, která může dorůstat až jeden metr. Má charakteristickou čtyřhrannou, chlupatou a hustě olistěnou lodyhu. Listy jsou vstřícné, tenké, vejčitého tvaru s vroubkovitě pilovitými okraji.  Meduňka kvete v červnu až srpnu bledými, většinou růžovo modrými květy. Charakteristická je její citronová vůně.

Meduňka pochází z východního Středomoří,  je ale rozšířená po celé střední Evropě, kde se odpradávna pěstuje nejen pro své léčivé účinky, ale i pro medonosné využití.

Listy obsahují silici s charakteristickou citronovou vůní, třísloviny, organické kyseliny aj. (J. A. Zentrich).

Sběr

K léčebným účelům se sbírají listy nebo celá nať před květem, nejlépe za suchého a chladnějšího počasí, kdy je obsah látek – silic – nejvyšší. Pokud můžeme, používáme ji čerstvou,  suší se jinak v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 35 °C. Skladujeme ji nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem.

Použití

Meduňka je účinnou bylinou, která nám může pomoci v boji proti předčasnému stárnutí pleti, je vhodná pro zralou, suchou či podrážděnou pokožku. Své místo nalezne i v péči o pleť s nemokvavými kožními vyrážkami. Pro své uklidňující relaxační účinky je vhodná do produktů snižující stres, úzkost či nespavost.

Hydroglycerínový (HG) extrakt – pro vnější použití

Pro výrobu média budeme potřebovat destilovanou nebo demineralizovanou vodu a kosmetický glycerin v poměru 1:1.  Vlastní macerát se poté skládá z volně ložených, nejlépe natrhaných listů zcela zalitých směsí. Sušená meduňka se nepoužívá s ohledem na rychle se odpařující silice. Macerace probíhá až 3 týdny při pokojové teplotě, v temnu, při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme, zakonzervujeme (například Cosgardem) a skladujeme v ledničce. Macerát je lépe spotřebovat co nejdříve, nejlépe do 3 měsíců a může se přidávat do jakéhokoliv produktu, který je alespoň z části tvořen vodou. Macerát přebírá účinky listů a je tedy vhodný do krémů určených k ošetřování například zralé pokožky. Používá se v množství až 10% celkového obsahu konečného produktu.

Jemná micelární voda

Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 42 ml hydrolátu a 50 ml minerální vody nebo variantně 10 ml HG extraktu + 82 ml minerální či kojenecké aj. vody. Přidáme 3,5 ml sulfátovaného ricinového oleje, 3 ml coco silliconu, pár zrníček kyseliny citronové a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Veškeré suroviny smícháme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti. Voda je vhodná pro zralou, suchou či stresovanou pokožku.

Pleťové čistící  tonikum

Připravíme si 100 ml vydezinfikovanou lahvičku, do které odměříme 40 ml meduňkového hydrolátu, 45 ml minerální vody (lze použít i 85 ml prochladlého silného nálevu), 10 ml autentické okurkové šťávy (lze zakoupit), 4 ml coco glucosidu, několik zrnek kyseliny citronové a 20 kapek konzervantu cosgard. Protřepeme  a používáme ke každodennímu dočištění pleti. Tonikum je vhodné pro zralou, suchou i podrážděnou pokožku.

Sprej pro klidný spánek

Pro výrobu 100 ml spreje budeme potřebovat 99 ml meduňkového hydrolátu a 20 kapek heřmánkové silice. Silici odkapeme do 100 ml lahvičky, přidáme hydrolát, uzavřeme rozprašovačem a máme hotovo. Sprej používáme na polštář, který před spánkem jemně „poprášíme“. Před použitím je třeba sprej protřepat.

Článek jsem napsala pro Bylinky Revue, vyšel 9/2016. Časopis můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:

JANČA, J. ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin 3 díl. Praha 1: Eminent, 2015, ISBN 978-80-7281-377-3

RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.

SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.


VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2

www.mishabeauty.org/

 

Protizánětlivý krém na ruce s popencem

protizánětlivý krém

Protizánětlivý krém na ruce s popencem

Z včerejší procházky jsem si přinesla popenec (už to raší :)), ze kterého jsem udělal silný vodní extrakt a použila do krému na ruce. Popenec má mimo čistících účinků i řadu dalších vlastností. Působí protizánětlivě, podporuje hojení ra, zbavuje suchou pleť napětí a je vhodný i pro citlivou pleť. Tento krém na ruce je opravdu výživný, ale po cca 5 minutách je již vstřebaný, a pokud si ho nedáme na ruce nános, nezůstává po něm ani moc mastný film.

 

Rozpis na cca 50 ml

10 ml slunečnicového oleje
10 ml mandlového oleje
3 g včelího vosku 
5 g lanolinu
2 g cetyl alkoholu
20 ml popencového vodního macerátu
10 kapek konzervantu, pá použila cosgard
10 kapek EO dle vlastního uvážení 
Mimo to budeme potřebovat líh na dezinfekci, 50 ml dózu, dvě misky, metličku, vodní lázeň. Vše potřebné můžete zakoupit ZDE.
Popencový macerát
 

Hrst čerstvého popence propereme, vložíme do čisté skleničky a zcela zalijeme vroucí vodou. Zavřeme a necháme louhovat 2 hodiny. Poté přefiltrujeme přes kávový filtr a ihned spotřebujeme.

Do jedné misky odměříme a odvážíme oleje, vosky a lanolin, do druhé popencový macerát. Vložíme  obě misky do vodní lázně a zahříváme do rozpustění vosků. Misku s macerátem můžeme vyjmout o něco dříve.

Vodní fázi vlijeme do olejové,

mícháme,

pro urychlení si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou.

Nakonec přidáme konzervant a esenciální olej. Krém má takhle hutnou konzistenci
Hotový krém má pH kolem 6,5 a je vhodný pro promazávání citlivých rukou a rukou s drobnými poraněními (záděrky, škrábance). Místo popencového macerátu lze samozřejmě použít jakýkoliv jiný macerát, nebo květinovou vodu a nebo prostě jen destilku, minerálku apod.


Scroll to top