Květáková polévka s pečenou cizrnou
Máme pro Vás recept na nutričně vyváženou květákovou polévku, která je krémová i bez smetany a díky výborné pečené cizrně je doplněna o bílkoviny. Ideální večeře na zimní období.
Vyvážená zeleninová polévka
Zeleninové krémové polévky jsou skvělá varianta teplé večeře. Zasytí, prohřejí a doplní potřebnou vlákninu a energii. Jsou však obvykle plné tuků díky smetaně, máslové jíšce či na másle smažených krutonů. Kromě zeleniny a tuku tak neobsahují žádné další nutričně důležité živiny, jako jsou bílkoviny a komplexní sacharidy. Doporučuji zahušťovat zeleninové polévky například bramborami, které díky vyšší mu obsahu škrobu polévku přirozeně zahustí a neobsahují žádné přidané tuky. Dále je třeba doplnit i bílkoviny, proto do polévky přidejte vejce, šunku, sýr nebo luštěniny. Květákovou polévku jsem připravila s dokřupava pečenou cizrnou, která rovněž slouží místo krutonů. Cizrnu jsem před pečením jen marinovala v uzené paprice, aby získala kouřovou příchuť a měla výraznější chuť k jemné květákové polévce. Stejně tak můžete marinovat ve sladké nebo pálivé paprice, česneku či jiném koření. Takto pečenou cizrnu můžete použít i jako zdravé slané zobání večer k televizi.
Květák posiluje v zimě imunitu
Květák má vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Je tak výborným zdrojem tohoto vitamínupodporující imunitu právě v zimního období. Květák má navíc protirakovinné a detoxikační účinkydíky obsahu sirných složek a má vysoký obsah draslíku, vápníku a vlákniny. Obsahuje také vitamín K na správnou srážlivost krve a mineralizaci kostí a fytosteroly, které snižují cholesterol v krvi.Růžičky i košťál se dají konzumovat tepelně i zasyrova ve všech možných podobách.
RECEPT: KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S PEČENOU CIZRNOU
SUROVINY:
Květák 700 g Olej olivový 30 g Cibule 100 g Česnek 10 g Vývar zeleninový 1000 ml Sůl 4 g Pepř 2 g Cizrna sterilovaná 250 g Brambory 400 g Paprika uzená mletá 5 g Oříšek muškátový 1 gPOSTUP:
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 ° C a uděláme si marinádu na cizrnu. V misce smícháme polovinu oleje, lžičku uzené mleté papriky, polovinu soli a pepře. Cizrnu předem uvařenou nebo z plechovky slijeme a propláchneme v tekoucí vodě. Necháme chvíli oschnout a pak dáme do mísy s marinádou a necháme alespoň 15 minut marinovat. Mezitím si pokrájíme brambory, květák, cibuli a česnek na libovolné kousky. Cizrnu poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby péct na cca 30-40 minut do křupava. V hrnci si rozpálíme zbylou polovinu oleje a orestujeme nedříve cibuli s česnekem. Pak přidáme květák s brambory, chvíli restujeme a pak podlijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí cca 20 minut. Poté všechno důkladně rozmixujeme do hladka a dochutíme zbylou solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Polévku podáváme posypanou pečenou cizrnou.
Nutriční složení celkem:
energie | 1269 kcal |
bílkoviny | 32 g |
sacharidy | 134 g |
z toho cukry | 11 g |
tuky | 36 g |
SFA | 5 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 27 g |
sodík | 2 g |
přidaný cukr | 0 g |