Bramborový celozrnný chléb
Upečte si tento výborný a jednoduchý domácí celozrnný chléb z pečených brambor a s dýňovými semínky.
Domácí celozrnný chléb
Na tento výborný chléb potřebujete především celozrnnou mouku. Doporučuji kombinaci celozrnné mouky pšeničné a žitné. Celozrnná mouka je bohatá na vitamíny (vitamíny skupiny B a E), minerály (vápník, železo, hořčík, zinek) a vlákninu. Do těsta přidávám ještě oloupané pečené brambory, aby byl chléb krásně vláčný. Dýňová semínka můžete nahradit i ořechy či jinými semínky dle chuti.
RECEPT: Bramborový celozrnný chléb
SUROVINY:
Mouka celozrnná pšeničná jemná 250 g Mouka celozrnná žitná 250 g Sušené droždí 7 g Sůl 5 g Brambory 250 g Med 10 g Kmín 5 g Česnek sušený 5 g Semínka dýňová 40 g
POSTUP:
Nejdříve si v troubě na 200 ° C upečeme brambory ve slupce cca 30-40 minut do změknutí. Vychladlé je pak oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, kmín a sušený česnek. Ve 200 ml vlažné vody rozmícháme sušené droždí se lžící medu a vlijeme do těsta. Vše důkladně prohněteme a v případě, že bude těsto příliš suché, dolijeme do těsta ještě trochu vody. Těsto přikryjeme v míse utěrkou a dáme alespoň na hodinu vykynout. Slunečnicová semínka si na sucho opražíme na pánvi a vychladlá přidáme do vykynutého těsta a vypracujeme bochník chleba. Chléb položíme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme alespoň 30-60 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 ° C a pečeme cca 30-40 minut, až se vytvoří křupavá kůrka.
Nutriční složení na 100g:
energie | 195 kcal |
bílkoviny | 6,5 g |
sacharidy | 33,3 g |
z toho cukry | 1 g |
tuky | 2,3 g |
SFA | 0,4 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 6,7 g |
sodík | 0,179 g |
přidaný cukr | 0,7 g |
———————————————————————————————-
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog Fotografie: Tomáš Martínez www.vimcojim.cz