Tip na zdravou svačinu – domácí müsli tyčinky
Zdravý oves
Ovesné vločky bezpochyby patří do zdravého jídelníčku díky vysokému obsahu cenných látek a živin. Vločky se vyrábějí loupáním ovesného zrna. Oves má ve srovnání s ostatními obilovinami nejvyšší obsah bílkovin a minerálních látek. Také má vysoký obsah vlákniny a výborný poměr mastných kyselin. Má antioxidační účinky a schopnost snižovat cholesterol v krvi. Obsahuje totiž polysacharid betaglukan, který podporuje imunitní systém, působí antibakteriálně a jako prevence kardiovaskulárních chorob. Ovesné vločky obsahují také vitamíny skupiny B, vitamín E, fosfor, draslík, vápník a železo. Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšují trávení, regulují glukózu v krvi a navozují pocit sytosti na delší dobu. Blahodárně působí na nervový systém (soustředění a paměť) a jsou vhodné při zvýšeném fyzické a psychické námaze. Pokrmy z ovesných vloček v kombinaci s mléčným výrobkem jsou ideální zdravou volbou ke snídani či svačině.
Domácí müsli tyčinky
Zdravé müsli tyčinky si můžete velmi snadno a rychle připravit doma. Budete mít tak jistotu, že svačina pro vaše děti je opravdu kvalitní a neobsahuje zbytečné množství cukru. Připravila jsem pro vás univerzální recept, do kterého si kromě ovesných vloček, banánu a medu můžete přidat podle své chuti jakékoli ořechy, semínka a sušené ovoce. Nezapomeňte doplnit tyčinky jedním kusem polotučného mléčného výrobku na doplnění bílkovin (sklenice mléka, kefír, jogurt či tvaroh).
RECEPT: DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY
INGREDIENCE:
Ovesné vločky 2 hrnky
Banán 1 větší kus
Olej rostlinný ¼ hrnku
Šťáva z citrónu 2 lžičky
Sůl špetka
Med ¼ hrnku
Sušené ovoce (brusinky, švestky, datle) 1 hrnek
Kokos strouhaný ¼ hrnku
Skořice mletá 1 lžička
Ořechy nebo semena ¼ hrnku
POSTUP:
Ovesné vločky a ořechy (semínka) opražíme na sucho na pánvi dozlatova. Po vychladnutí smícháme s ostatními ingrediencemi a důkladně spojíme. Přidáme rozmačkaný banán a směs zakápneme citrónovou šťávou. Na plech vyložený pečícím papírem rozetřeme směs a pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 20 min. Nakrájíme po vychladnutí.
Energetická hodnota 1 ks: 437 kJ, 12 g sacharidů, 2 g bílkovin, 6 g tuků a 2 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog Fotografie: Tomáš Martínez Zdroje: www.whfoods.com www.vimcojim.cz