Salát z bílé ředkve s wakame
Ingredience
- 1 kousek mořské řasy wakame (asi 7 cm)
- 1 velká bílá ředkev (cca 400–500 g)
- řeřichová nať nebo naklíčené mungo
Na zálivku:
- 6 lžic sezamového oleje (bio, za studena lisovaného)
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce rýžového nebo pšeničného sirupu, případně medu
- 1 lžíce zázvorové šťávy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce přírodní sójové omáčky (Shoyu)
Postup při vaření
Wakame opláchněte a na pět minut namočte do hrnku s trochou vody tak, aby řasa byla ponořená.
Smíchejte všechny ingredience na zálivku. Zázvorovou šťávu získáte, když oškrábete čerstvý zázvor o velikosti palce, nastrouháte najemno a v dlani nebo přes sítko vymačkáte šťávu.
Očištěnou bílou ředkev nakrouhejte na tenké plátky. Rozvinuté listy wakame nakrájejte na menší kousky (pokud byl v kousku i tuhý stonek, použijte ho později při vaření).
Salát podávejte vychlazený, posypaný řeřichovou natí nebo naklíčeným mungem. Je osvěžující třeba k vaječné omeletě.