Květákové kari s vejci
Ingredience
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velkou cibuli, oloupanou a nakrájenou na plátky
- 1 čerstvou chilli papričku, zbavenou semínek a drobně nakrájenou
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 2 velké pevné (nemoučné) brambory, nakrájené na kousky
- 2 lžíce žluté nebo červené kari pasty
- 1 menší hlávku květáku, rozebranou na růžičky
- 400 ml kokosového mléka
- 6 natvrdo vařených vajec, rozpůlených
- sůl na dochucení
- 2 lžíce pražených mandlových lupínků (nemusí být)
- velkou hrst nasekaného čerstvého koriandru
Postup při vaření
- Velký silnostěnný kastrol, pánev
nebo wok rozehřejte a vlijte do něj olej. Vsypte plátky cibule a za občasného míchání asi osm až dest minut smažte, až cibule začne vláčnět a zlátnout. - Přisypte česnek, chilli papričku i zázvor a smažte další dvě minuty. Zvyšte teplotu a vsypte kousky brambor. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidejte kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu
– před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala). - K bramborám přidejte květák a všechno opatrně promíchejte, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijte kokosové mléko, trochu směs osolte a uveďte ji do varu. Nádobu zčásti přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, snižte teplotu a mírně vařte dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.
- Ponořte do husté kari omáčky rozpůlená vejce a asi dvě minuty prohřejte. Servírujte posypané koriandrem a případně mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem
podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.