Spirometrické vyšetření odhalí plicní onemocnění

V posledních několika měsících především kvůli šíření onemocnění COVID-19 rapidně vzrostl počet pacientů s plicním onemocněním. Bohužel, koronavirus často způsobuje i oboustranný zápal plic. Právě z daného důvodu si spousta lidí pořizuje do domácnosti spirometr, jenž dokáže diagnostikovat určité druhy plicních onemocnění.

Pro spirometrické vyšetření se používá speciální přístroj zvaný spirometr, jehož úkolem je změřit množství ventilovaného vzduchu a další parametry. Výsledkem pak je křivka, ze které dokáže lékař odhalit různé plicní nemoci.

Kdy se spirometr používá?

Spirometrické vyšetření se zpravidla provádí na základě doporučení interního či plicního specialisty, případně obvodního lékaře. Sledovat se touto cestou dají i bronchitida, astma, emfyzém a další chronická onemocnění plic. Spirometr je zařízení, jenž se skládá ze dvou hlavních částí, a to náustku a počítačového přístroje.

Křivka se zaznamenává na papír, přičemž jednotlivé amplitudy ukazují dechové parametry, s čímž už potom dál pracuje lékař. Podle křivky se snadno pozná, jak plíce zvládnou okysličit krev a poskytnout tak tkáním potřebné množství kyslíku.

Samozřejmě sehnat se dají přístroje, které jsou vhodné jen do zdravotnického zařízení a stojí přes 60 tisíc korun. Nicméně k zakoupení jsou i přenosné verze pro domácí použití s cenovkou okolo 3 tisíc korun.

Další zdravotnické pomůcky v době covidové

Pro spirometr je potřeba objednat ještě další příslušenství, jako jsou antibakteriální/antivirální filtry MIR pro jednorázové použití. V neposlední řadě za zmínku stojí i exkluzivní jednorázové turbínky včetně náustku FlowMIR, jež jsou funkčně nezávislé na okolních podmínkách.

Jestliže hledáte kvalitní zdravotnické pomůcky, nahlédněte do pestrého produktového portfolia internetového obchodu AllCB.cz.

Napsat komentář