Višňové ovesné sušenky
Je čas višní
Přestože jsou višně kyselejší, než sladké třešně, tak jsou rovněž zdrojem celé řady vitamínů a minerálních látek. Obsahují jód, vápník, draslík, hořčík, železo a zinek. Z vitamínu převážně vitamín C, A a K. Nejlepší jsou čerstvé nebo je můžete přidat do ranního smoothie, vyrobit i skvělou višňovou marmeládu nebo je pro svou kyselost použít do sladších dezertů.
“Ovesné vločky jsou vydatným zdrojem tzv. beta-glukanů. Beta glukany jsou částečně nerozpustnou, částečně rozpustnou vlákninou. Mají řadu pozitivních účinků na zdraví. Známý je jejich vliv na posílení imunity. Ovlivňují snížení hladiny cholesterolu a úpravují také hladinu krevního cukru. Potraviny s beta glukany patří mezi funkční, což znamená, že pravidelná a dostatečná konzumace těchto potravin zlepšuje zdraví člověka. O výjimečnosti ovsa svědčí i fakt, že jsou cíleně pěstovány bezlepkové odrůdy, aby i osoby s celiakií mohli těžit ze zdravotních účinků ovsa.” říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Domácí ovesné sušenky
Tyto domácí ovesné sušenky jsou velmi snadné a rychlé hotové. Místo másla používám důkladně namleté mandle, ale můžete použít i jiné ořechy či namletá semínka. Množství medu dávkujte postupně podle kyselosti ovoce. Můžete část medu také nahradit i rozmačkaným banánem.
RECEPT: VIŠŇOVÉ OVESNÉ SUŠENKY
SUROVINY na 20 porcí
Ovesné vločky | 250 g |
Kokos strouhaný | 20 g |
Mandle mleté | 80 g |
Sůl | 1 g |
Jedlá soda | 5 g |
Višně | 100 g |
Med | 150 g |
POSTUP
V míse smícháme ovesné vločky, kokos, najemno namleté mandle, špetku soli a lžičku jedlé sody. Přidáme postupně med a rukama vše důkladně spojíme a těsto necháme chvíli odpočinout. Višně si odpeckujeme a přidáme k těstu. Lžící vytvoříme malé hromádky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dotvarujeme na tenké placičky. Pečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě na 160°C cca 10-15 minut.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
30g | 20 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 108 | 358 | 2166,9 | ≤ 110 kcal / porci |
bílkoviny | g | 3 | 10,7 | 65 | |
sacharidy | g | 16 | 51,5 | 311,6 | |
z toho cukry | g | 7 | 22.6 | 136,7 | |
tuky | g | 4 | 12,3 | 74,7 | |
z toho | |||||
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 3 | 18 | ≤ 1.1 g/100g or ≤ 13 en% |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g / 100 g or ≤ 1.3 en% |
vláknina | g | 2 | 4,6 | 8,6 | |
sodík | mg | 0 | 0,272 | 1,67 | ≤ 400 mg / kcal |
přidaný cukr | g | 6 | 20,3 | 123 | ≤ 20 g / 100 g |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
www.vimcojim.cz