Recept: Čočkové karbanátky s jogurtovou omáčkou
Ingredience:
* 1 rohlík, nastrouhaný
* 6 stroužků česneku
* po 1 lžíci mletého (římského) kmínu a mletých semen koriandru
* 1 lžička drcených sušených chilli papriček
* sůl a pepř
* 160 g jader vlašských ořechů
* 280 g vařené čočky, slité
* 160 ml olivového oleje
* 1 vejce
* 4 housky
* zeleninová obloha
Na jogurtovou omáčku
* 200 ml bílého jogurtu
* 2 lžíce nasekaného kopru
* 2 lžíce
* najemno nasekané okurky
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl, pepř
Postup při vaření:
1 Do mixéru dejte strouhanku, česnek, kmín, koriandr, chilli, sůl, pepř a smíchejte. Vsypte ořechy a promixujte najemno. Přidejte studenou čočku, osm lžic olivového oleje a nahrubo promixujte, pak vmíchejte vejce. Z hmoty vytvarujte karbanátky.
2 Zbývající olej zahřejte na nepřilnavé pánvi
a opékejte karbanátky z každé strany 6–8 minut dohněda a dokřupava. Hotové
karbanátky osušte na kuchyňském papíru
. V misce smíchejte suroviny na omáčku a přelijte jí karbanátky. Podávejte v housce s oblohou.