Košíčky s pekany
Ingredience
- 250 g hladké mouky, prosáté
- 70–80 g moučkového cukru
- 120 g másla, změklého, pokrájeného + na vymazání formiček
- 1 vejce
- nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 60 g mletých mandlí
Na náplň
- 180 g mletých dětských piškotů
- 150 g mletých lískových oříšků
- 45 g kakaa holandského typu
- 150 g moučkového cukru
- 380 ml smetany ke šlehání, pokojové teploty
- 4 lžíce griotky
Na polevu a zdobení
- tabulka 60% čokolády, nalámaná
- 125 g másla
- půlky pekanových ořechů na ozdobu
Postup při vaření
- Mouku prosijte na vál, přidejte cukr, obložte kousky másla a doprostřed vlijte vejce. Přidejte citronovou kůru a mandle a vypracujte pružné a hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v ledničce.
- Následující den vymažte formičky na košíčky máslem. Do každé dejte kousek těsta a prsty ho roztlačte do všech záhybů i po dně. Pečte při 180 °C asi osm minut dozlatova. Vyklopte, nechte vychladnout.
- Připravte náplň. Spojte všechny potřebné suroviny ve hmotu, která se dá tvarovat rukou. Naplňte košíčky. Na polevu v rendlíku rozehřejte máslo, přidejte čokoládu a míchejte dohladka. Polijte košíčky a ozdobte je půlkou pekanového ořechu (případně předem nasucho opraženého v pánvi).