Moderní sklad se bez paletových vozíků neobejde

Manipulace s těžkým zbožím, paletami a materiálem, ať už v obchodě nebo ve skladě, vyžaduje speciální vybavení. Paletové a vysokozdvižné vozíky jsou tu proto, aby vám práci usnadnily a zároveň zrychlily a zefektivnily pracovní procesy. Na co se zaměřit při jejich výběru?

Technické parametry jsou základ

Klíčovým parametrem, podle něhož byste měli paletové vozíky vybírat, je jejich nosnost. Je tedy třeba zamyslet se nad typem materiálu, s nímž budete manipulovat, a dle toho vybírejte vozíky s nosností do 500 kg, 1000 kg, 2000 kg nebo 3000 kg. Dále svoji pozornost zaměřte na typ a provedení. Rozhodující je délka vidlic, která určuje, zda se jedná o paletový vozík krátký, či dlouhý. Zde opět záleží na velikosti břemen, pro který z nich se rozhodnete. Atypické rozměry a dlouhý materiál vám snadno převeze dlouhý vozík, ovšem hůř se s ním manipuluje. Proto je vhodný do velkých prostor. S krátkými vozíky je manipulace snazší a dobře se skladují. Dále zvažte, jak často budou paletové vozíky v provozu. Podle toho zvolte model s manuálním nebo elektrickým pohonem. V neposlední řadě se rozhodněte, jestli pro vás budou efektivnější široké nebo úzké vidlice.

Nešplhejte po regálech

Ukládání zboží do výšek vám ulehčí elektrické vysokozdvižné vozíky, neboť si hravě poradí i s materiálem vyskládaným na paletách. S jejich pomocí také ve velmi krátkém čase naložíte a vyložíte kamion, aniž by vás to fyzicky vyčerpalo. Vysokozdvižné vozíky pohání výkonná baterie, která vydrží po celý den. Alternativou k vozíkům jsou kladkostroje, jež využijete rovněž ke spouštění a zvedání nákladu. V autodílnách, montážních halách a průmyslovém provozu jsou nepostradatelné. Jsou k dostání buď v manuální nebo elektrické variantě. Potíže jim nedělají extrémní teploty ani vlhkost.

Napsat komentář